algo de nubes
  • Màx: 19.46°
  • Mín: 13.93°
19°

Comença l'Any Salvà, la primera poeta moderna en llengua catalana

L'Illa ret homenatge a la llucmajorera en el 50è any de la seva mort

Recordar els mots versats de Maria Antònia Salvà (Palma, 1869 - Llucmajor, 1958). Just l'any que se celebra el 50è aniversari de la seva mort, Mallorca recordarà la figura de la primera escriptora moderna de les lletres catalanes amb un ampli programa que abraça jornades estudi, exposicions, recitals, etc.

El Consell de Mallorca serà l'artífex d'aquest any de record per retre un necessari «homenatge a la figura de Salvà», assenyalà ahir la consellera insular de Cultura, Joana Lluïsa Mascaró, durant la presentació dels actes juntament amb Maties Garcies. Dins la línia , que inicià el departament de Cultura i Patrimoni del Consell coincidint amb la reedició de , «la figura protagonista dels propers mesos serà la de Salvà, la primera escriptora moderna en lletres catalanes», assegurà Mascaró. « demostra el fort lligam històric de l'Illa amb l'escriptura i les lletres», apuntà Garcies.

Maria Antònia Salvà, una de les capdavanteres de la segona generació de l'Escola Mallorquina, serà l'eix d'un seguit de jornades d'estudi, una exposició divulgativa, una ruta literària i dos recitals en honor seu, que tindran lloc al llarg del proper mes d'abril. «Una autora de la mida de Salvà necessita ser rellegida amb ulls contemporanis», assenyalà Garcies. Les activitats d'homenatge a l'escriptora s'iniciaran amb les Jornades d'estudi de Maria Antònia Salvà, que tindran lloc entre els dies 3 i 5 d'abril. Aquest cicle repassarà la figura de l'escriptora, com també la seva obra, la situarà entre els lletraferits del seu temps, i analitzarà les relacions que la gran clàssica de la tradició catalana moderna mantingué amb els seus coetanis i les generacions posteriors. «Aquestes jornades, que seran obertes, tenen la participació de diverses entitats i de quatre universitats del Països Catalans», assenyalà Garcies.

Les actuacions d'homenatge a l'escriptora les protagonitzarà, el dia 4, la cantautora Maria del Mar Bonet, que oferirà un concert al convent de Sant Bonaventura de Llucmajor, amb un repertori centrat en bona part en els poemes de Salvà. «Aquest concert, patrocinat pel Consell, es farà en el marc dels premis Cavall Verd de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana.Sota el títol , el capvespre del dia 5 d'abril s'oferirà un recorregut per alguns dels indrets de l'obra literària de Salvà, acompanyat de la lectura d'alguns dels poemes i fragments de prosa de l'escriptora. L'itinerari transcorrerà entre Llucmajor, la Llapassa i el santuari de Cura.

El claustre de Sant Bonaventura acollirà, el diumenge dia 5 d'abril, com a clausura de les jornades, el recital poètic , en el qual participaran Enric Casasses i set joves poetes d'arreu dels Països Catalans. «L'objectiu del recital és oferir la visió que els poetes joves tenen d'un dels clàssics de la poesia en català com és Salvà», indicà el director insular de Cultura. Per a la resta de l'any, i continuant dins la línia , «el Consell prepara més activitats i iniciatives al voltant d'autors com Llorenç Riber, del qual també se celebra enguany el 50è aniversari de la seva mort i que compartirà amb Salvà una exposició divulgativa a la capella de la Misericòrdia», sentencià Garcies.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.