cielo claro
  • Màx: 19.47°
  • Mín: 9.02°
18°

Diàbolo, campana o cilindre, tu què ets?

El Ministeri de Sanitat revela els resultats de l'estudi per establir un nou quadre de talles per a dones

Diàbolo, campana i cilindre, aquesta és la nova classificació del cos femení, resultat de l'ampli estudi sobre la morfologia corporal de les ciutadanes de l'Estat espanyol. Ha estat impulsat pel Ministeri de Sanitat a fi de millorar l'adaptació de les talles de la roba a les mides físiques reals de les dones. Amb el sistema actual de talles, resulta que el 41 per cent de les dones té dificultats per trobar roba que li quedi bé.

Després de cinc mesos d'estudis en 59 localitats de l'Estat espanyol (entre les quals Manacor), en els quals s'han amidat 10.415 dones d'entre 12 i 70 anys amb l'ajuda del sistema d'amidament biomecànic de València, l'Estudi antropomètric de la població femenina a Espanya ha determinat els resultats que permetran elaborar un nou patronatge de les talles de la roba.

Aquest atendrà les tres categories que l'estudi, «pioner en el món», ha determinat als cossos femenins i que agrupen en diàbolo, campana i cilindre. El tipus predominant és el primer, que presenta un 39% de la població, seguit del cilindre (36%) i la campana, amb el 25%. Per edats, la pubertat i la joventut (12-30 anys) es correspondrien amb la forma de cilindre, mentre que en la maduresa (30-60 anys) preval el diàbolo i a partir de 60 anys, la majoria de dones presenta una forma de campana.

Amb tot això, Sanitat pretén arribar «a un conveni sobre els codis, que es traduirà en una norma», amb els sectors del disseny, la comercialització i la distribució per «promoure una imatge més saludable de la dona». Així ho explicà el ministre de Sanitat, Bernat Soria, durant la presentació de l'estudi. Així mateix n'assenyalà la utilitat per conèixer la «gravetat o levitat» de l'estat de salut que presenta la població femenina.

Tot i que encara es desconeix si la norma entorn del patronatge de les talles seria decret o decret llei, es vol arribar a un codi que deixaria enrere la talla convencional que existeix actualment a favor d'una que presentaria tres paràmetres (pit, cintura i maluc) per cada estatura.En general, les dades de pes de la majoria de les espanyoles es troben dins dels límits convencionals, de manera que el 56'2% té un pes normal, el 24'9% presenta excés de pes i el 5%, primesa lleu. Per tant, encara que l'obesitat es fa patent amb l'edat, ja que són obeses el 31'8% de les dones d'entre 60 i 70 anys, la majoria de la població femenina, el 86'1%, no requeriria consulta ni tractament mèdic ni per excés ni per defecte. Sòria va posar èmfasi que «els casos de primesa extrema apareixen en dones molt joves i minven amb l'edat».

Pel que fa a l'alçada, l'estudi revela que les més altes són les al·lotes d'entre 18 i 19 anys, que fan 162'6 centímetres d'altura, mentre que les més joves avancen progressivament des dels 157'7 centímetres de les al·lotes d'entre 12 i 13 anys, fins als 161'6 de les de 16 i 17 anys, que descendeixen fins als 154'7 en les dones d'entre 60 i 70 anys.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.