muy nuboso
  • Màx: 20°
  • Mín: 14°
16°

El teatre de Baltasar Porcel, gran desconegut, s'enfronta al públic

La companyia Teatredequè realitzà ahir una lectura dramatitzada

De la mà d'un Baltasar Porcel fictici en el cos però no en l'ànima, els assistents a les Jornades d'Estudi sobre l'autor, que se celebren aquests dies al Caixaforum de Palma, pogueren guaitar ahir a un dels seus aspectes més desconeguts: el d'autor teatral.

Porcel fou un gran amant del teatre amateur i pocs saben que als principis de la seva trajectòria com a escriptor, la producció de textos dramàtics fou el que ocupà el seu quefer. Nodrint-se de les propostes dramàtiques que es desenvolupaven a Europa (teatre de l'absurd, farses, teatre brechtià), Porcel elaborà diversos textos teatrals, sobretot entre el final de la dècada dels cinquanta i els principis de la dels seixanta. La companyia Teatredequè recuperà ahir aquests treballs i ho féu intentant sintetizar en un sol espectacle el millor teatre de Baltasar Porcel.

Amb una escenografia senzilla, els actors Miquel De Marchi, Toni Gomila, Margalida Grimalt i Sofia Muñiz s'endinsaren en la dramatúrgia de l'andritxol i submergiren amb ells el públic assistent. Amb un Porcel invisible però present en tot moment, Teatredequè representà algunes de les més destacades escenes del teatre porcelià. La lectura dramatitzada dels textos teatrals de Baltasar Porcel oferí als inscrits a les jornades una visió de l'autor que potser molts desconeixien. Amb la perspectiva del temps, les obres de Porcel «potser siguin un poc massa llargues», afirmava ahir Miquel De Marchi, però és evident que els textos resulten, tenint en compte l'època i el context històric en què foren creats, tot un repte i una mostra de valentia. Porcel, però, es declinà prest cap a la novel·lística, posant els peus, per sempre més, a l'escenari de la literatura universal.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.