algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 11°
14°

Arrenca el congrés que analitzarà a fons l'obra i la vida de Baltasar Porcel

La literatura de l'escriptor andritxol serà analitzada durant els propers tres dies

79686
Baltasar Porcel assistí a la inauguració del congrés, acompanyat d'un nombrós públic. Fotos: J.TORRES.

La participació en les Jornades d'estudi sobre Baltasar Porcel ha superat les expectatives de l'organització. Gairebé setanta inscrits, entre els quals destaquen estudiants (deu d'ells becats per universitats de Catalunya i de València) i professors de secundària, se sumen a un nombrós grup de ponents i de comunicants. L'èxit de la convocatòria del congrés es pogué comprovar ahir en la sessió inaugural de les jornades, que va tenir lloc al Caixafòrum de Palma a partir de les set de l'horabaixa. La responsable de la Fundació la Caixa, Margarita Pérez-Villegas, i la rectora de la Universitat de les Illes Balears, Montserrat Casas, donaren el sus a quatre dies en què la vida i l'obra de Baltasar Porcel seran analitzades amb profunditat i des de múltiples punts de vista.

Fetes les presentacions, Rosa Cabré, professora de la Universitat de Barcelona, experta en la narrativa del segle XIX i també en l'obra de Porcel, pronuncià la conferència inaugural, Poètica i retòrica en la narrativa de Baltasar Porcel. Cabré hi destacà alguns dels trets més característics de la literatura de l'escriptor andritxol. Fent un ampli repàs tant dels títols de l'autor (novel·les, relat breu, teatre, per esmentar sols alguns dels gèneres que ha treballat el prolífic escriptor), com d'entrevistes en què Porcel ha pogut expressar la seva opinió i la seva ideologia, Cabré anà desgranant el seu particular univers.

La relació entre literatura i vida, la delicada frontera entre realitat i imaginació, el tractament dels diferents gèneres literaris, l'univers creatiu o la llengua, són alguns dels factors als quals es referí Cabré per guiar els assistents i submergir-los en el món de Porcel. La vastíssima obra de l'autor de Solnegre, novel·la que Cabré analizà ahir des de diferents perspectives, serví a la ponent per deixar constància de l'evol·lució d'un dels grans autors de la literatura contemporània catalana. Però Rosa Cabré no sols guià estudiants i professors. Personalitats com el director general de Cultura, Pere Joan Martorell; la consellera insular de Cultura, Joana Lluïsa Mascaró, i el seu director insular, Maties Garcies; o la cap d'àrea de l'Institut d'Estudis Baleàrics, Catalina Ramis, assistiren atents a la inauguració d'un congrés del qual, els seus responsables, ja en fan una valoració positiva. En aquest sentit, el cap del Departament de Filologia Catalana i Lingüística General de la UIB, Joan Mas, compartí amb el públic l'encert que suposa la creació del cicle d'Escriptures contemporànies, en el qual s'emmarquen les jornades sobre Porcel. L'èxit de la convocatòria fa pensar en la continuació de la iniciativa en el futur.

També els escriptors volgueren retornar al món de Porcel. Rosa Maria Colom, Gabriel Janer o la seva filla Maria de la Pau, per citar alguns dels presents, acompanyaren l'escriptor en aquest particular homenatge. Baltasar Porcel, vestit amb camisa blava de coll Mao, potser record d'un viatge, escoltava atent el que deien sobre la seva literatura, i, en definitiva, sobre la seva persona.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.