nubes dispersas
  • Màx: 19°
  • Mín: 11°
18°

Filòlegs i investigadors es reuneixen per analitzar l'obra de Baltasar Porcel

Les jornades d'estudi sobre l'escriptor s'inauguren demà al Caixafòrum de Palma

97942
Baltasar Porcel, l'any 99, al costat de la Nobel de literatura 2007, Doris Lessing.

Els llibres li mostraren aviat que «el món tancat, petit i pobre» en què vivia era en realitat molt més gran del que hauria pogut imaginar. Potser per això, l'escriptor Baltasar Porcel els considera «la cosa més important en aquesta vida». Els llibres ampliaren el seu món, permeteren que fos diverses persones i, alhora, ell mateix, que es reafirmàs, que es qüestionàs, que somniàs que podia ser tot el que és. «Estava segur del que volia fer perquè llegia», afirma contundent. Després de superar un càncer del que creu que ja n'ha parlat prou, Porcel assegura que se sent amb més energia i més ganes de treballar que mai. La malaltia li ha fet «creure més en mi mateix, però també saber que puc morir». Per això, al proper llibre, en el que està treballant, «d'unes quatre-centes pàgines» i que espera acabar «cap al desembre o al gener», hi escriu sobre la por. Es tracta d'una novel·la «molt semblant a Olympia a mitjanit, però completament diferent, alhora», centrada en la ciutat de Barcelona, que coneix bé.

Barcelona, Andratx, són sols alguns dels llocs inclosos en l'univers de Porcel. Un univers que l'escriptor ha anat ampliant amb el temps, les lectures, els viatges, els escrits, les persones, en definitiva, amb tot allò amb el qual ha topat al llarg dels seus setanta anys. És aquest món personal, i l'obra que n'ha sorgit, el que analitzaran els experts a les Jornades d'Estudi sobre Baltasar Porcel, que es faran al Caixafòrum de Palma, entre els dies 7 i 10 d'aquest mes i que s'inauguraran demà a les set de l'horabaixa. Les jornades, organitzades pel departament de Filologia Catalana de la Universitat de les Illes Balears i la Càtedra Alcover-Moll-Villangómez, es presentaren ahir amb la presència de l'escriptor. Per a Porcel, que agraí «ben sincerament» la realització del congrés, aquests actes són «una mostra de generositat» que el «commou» profundament. Una generositat que ell ha tengut cap a la literatura, l'art, en què l'escriptor ha procurat sempre «fer el que he cregut que podia fer, o el que l'instint em demanava que fes».

Durant quatre dies, estudiosos com Rosa Cabré, Carme Arnau, Oriol Izquierdo, Pere Rosselló Bover, Xavier Pla, Sebastià Alzamora o Guillem Frontera, parlaran sobre la persona de Baltasar Porcel i, sobretot, de la seva obra. Una trentena de ponències i comunicacions, la lectura dramatitzada de textos o una visita guiada per l'Andratx literari de Porcel, són algunes de les activitats permetran aprofundir en el món de l'escriptor andritxol. «La vida és la superació constant de tu mateix» sentencià ahir l'autor de Cavalls cap a la fosca. Una superació, en el seu cas, marcada per la «obsessió de narrar el temps, el pas de la vida, des del meu poble fins a arribar al món sencer». En aquest viatge narratiu, hom no sap què passarà demà «però saps què ets, què vols» i el que Porcel volia, amb la seva literatura, «era explicar la vida, el temps, el món, a la manera dels grans escriptors». Ningú no dubta que ho ha aconseguit.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.