algo de nubes
  • Màx: 27°
  • Mín: 21°
28°

Balears es presentarà a Frankfurt amb un programa de trenta actes

Desset editorials i 35 escriptors participaran a la Fira del Llibre

Queden sols deu dies per a l'inici de la Fira del Llibre de Frankfurt, on la cultura catalana passejarà per la catifa vermella de la ciutat germànica. Enrere queden les polèmiques sobre la presència d'escriptors en espanyol, els pocs metres quadrats per als editors illencs o els estira-i-arronses entre l'Institut d'Estudis Baleàrics (IEB) i el Ramon Llull (IRL). El programa ja està tancat i ara caldrà esperar als resultats de l'escomesa.

En total, trenta activitats formaran el programa de les Balears i Pitiüses per a la Fira. Hi participaran 35 escriptors illencs i, el que és més important, desset editorals seran presents a Frankfurt. L'espai de què disposaran els editors per mostrar les seves propostes literàries quedarà, al final, compost per un estand institucional de l'IEB de set metres quadrats i 10'40 metres lineals a l'espai de l'Associació d'editors en llengua catalana.

A més, segons explicà ahir el president de l'IEB, Sebastià Serra, els editors gaudiran d'un espai més ample per tal de «poder mantenir relacions i negocis amb altres editors, a més d'un intèrpret d'alemany i del propi personal de l'IEB», afegí durant la presentació del programa.

Els actes, que s'allargaran del 9 al 14 d'octubre, estan dividits en quatre grans blocs temàtics en els quals la literatura i la llengua tenen una major presència. El sus el donarà dia 10 al matí amb la taula rodona sobre «Què és literatura» a l'espai Fòrum, en la qual intervindrà Carme Riera. Aquest mateix dia hi haurà cinc activitats literàries més tant al mateix recinte de la Fira com al Literhaus, enmig de la ciutat.

Serà aquest mateix indret el que acollirà l'esdeveniment més multitudinari pel que fa a representació insular. El divendres 12 d'octubre, i sota el títol Les Illes Balears: territori i literatura, l'IEB ha preparat una taula rodona moderada per Sebastià Moranta en la qual també participaran: J.L. Aguiló, Miquel Bezares, Maite Salord, Àlex Volney, Melcion Comes, López Crespí, Jaume Pomar, Jean Serra, Vicent Ferrer, Janer Manila, Joan Pons i M.A. Vidal Pons. A aquesta activitat assistiran touroperadors, professors i periodistes alemanys.

Dins el marc de les activitats literàries també destaca la presentació dels autors balears a l'editoral Valentia. Axel Schönberger donarà a conèixer els deu títols d'escriptors illencs que han estat traduïts a l'alemany per Valentia. Així mateix, a l'acte hi participaren Pau Faner, Maria de la Pau Janer, Antoni Vidal Ferrando i Guillem Frontera.

Pel que fa als catàlegs d'escriptors i editorials que les Illes Balears havia de presentar a la Fira, Sebastià Serra aclarí que s'ha descarcat l'opció en paper, «acollint-se» a les noves tecnologies. «Els catàlegs en paper tenien un pressupost de 60.000 euros», puntualitzà. D'aquesta manera, l'IEB repartirà 3.000 CD amb els catàlegs digitals i, a més, distribuirà entre els visitants punts de llibre amb l'adreça electrònica de l'Institut, lloc des del qual també es poden davallar els catàlegs. «Així mateix, es distribuirà en paper un catàleg de vint planes de les denou editorals illenques», afegí el president.

Un altre plat fort de la presència illenca a la Fira seran les tres exposicions que l'IEB portarà a Frankfurt. D'una banda, la galeria Eva Winkeler acollirà l'exposició Miró i Mallorca del 13 al 25 d'octubre.En aquest marc, el dia de la inauguració, divendres 12, també es durà a terme la presentació del llibre Miró und Mallorca de l'editor Pere A. Serra i publicat per Ensiola.

D'altra banda, la menorquina Triangle Postals mostrarà el paisatge i la literatura de les terres catalanes amb una exposició en el passadís central del recinte firal. Mentrestant, la Biblioteca de la Universitat central de Frankfurt serà l'aparador de la mostra Walter Benjamin a Eivissa.L'acte de cloenda també estarà protagonitzat per un escriptor illenc de renom. Baltasar Porcel farà el discurs que tancarà cinc intensos dies en els quals els territoris de parla catalana hauran mostrat al món les seves principals característiques, les d'una cultura sense Estat propi.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.