algo de nubes
  • Màx: 11.78°
  • Mín: 7.77°
11°

El Museu Diocesà mostra les seves joies

Un cop cada mes s'organitza una visita guiada per conèixer millor l'art religiós de Mallorca

Quatre mesos després de la reobertura del Museu Diocesà, el centre promou la divulgació dels seus fons amb noves propostes. Si bé encara no hi ha un catàleg específic de les prop de 200 obres que s'hi poden veure, cada darrer dissabte de mes s'hi du a terme una visita guiada a càrrec de la museòloga Maria del Mar Gaita, per tal de donar conèixer el patrimoni religiós de Mallorca.

El recorregut pel centre museístic s'allarga durant una hora i mostra l'evolució històrica del cristianisme de l'Illa a través de l'art. En total, dos mil metres expositius que combinen elements medievals amb altres d'avantguardistes. L'espai museístic està dividit en catorze zones que van des dels primers cristians, amb una talla del Crist del Sant Sepulcre de final del segle XII, fins a la intervenció d'Antoni Gaudí al Palau Episcopal.

Prop d'una trentena de persones descobriren ahir els entrellats d'aquest indret. L'obra més admirada fou, sens dubte, el Sant Jordi de Pere Niçard, del segle XV. Primer, però, Maria del Mar Gaita guià els visitants pels espais dedicats a les esglésies del Repoblament. Una menció especial hi tingué també la part del retaule de davall el Sant Jordi, atribuït a Rafel Mòger, i el Sant Jaume de Francesc Comes. La visita continuà cap a l'oratori de Sant Pau, en el qual es conserva el retaule amb els escuts del bisbe Galiana i el vitrall que Gaudí realitzà al bisbe Campins.

El gòtic i el renaixement són també ben presents al Museu. Així mateix, l'art del segle XVI fet a Mallorca té una forta influència gòtica i això es mostra en les peces exposades. Hi destaquen també les pintures del taller de Mateu López o de Joan de Joanes. Les pintures de gran format de Miquel Bestard també foren comentades, en especial el Ramon Llull, ja que el pintor boig, com era anomenat, fou qui començà a difondre la imatge del beat coma franciscà.

Els visitants no pogueren veure, però, l'escultura de Sant Domingo que fins fa poc més d'un mes romania al centre. La peça, una de les poques que es conserven del desaparegut convent de Sant Domingo, es troba ara al taller Xicarandana perquè ha de ser restaurat.

La intervenció d'Antoni Gaudí a la Seu és també un dels espais més concorreguts del centre. Dues sales mostren les obres que l'artista català realitzà a l'Illa des de la seva arribada el 1902. Com que durant el temps que va intervenir a la Catedral residí al Palau Episcopal, també hi ha mostres de les peces que hi realitzà, principalment fetes amb fusta, a més del corredor dels ciris que el mateix Gaudí féu treure i el drac de na Coca, retornat al museu per reclam popular.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.