Troben àmfores romanes a Son Espases que podrien ser part d'una necròpoli

Les arqueòlogues en presentaran un informe al Consell i el permís per excavar

TW
0

Les dues arqueòlogues que treballen als terrenys de Son Espases hi han trobat un seguit d'àmfores que podrien pertànyer a una necròpoli. Les peces, d'època romana, s'han trobat una de vora l'altra i en un estat d'esclafament.

El 9 de maig Francesca Torres i Maria Magdalena Estarellas començaren les prospeccions dels terrenys. Fins aleshores, l'UTE encapçalada per Dragados hi realitzava les obres sense cap tipus de control arqueològic.

«El primer que férem va ser una declaració d'intencions i començàrem pels elements hidràulics: la síquia d'en Baster i el seus ramals», explica Estarellas. Així mateix, les arqueòlogues no han efectuat cap estudi dels terrenys on ja s'havien iniciat les obres, «ja que les màquines havien llevat molta terra».

Dos mesos després de començar les tasques, les tècniques han realitzat devers 250 prospeccions de comprovació. En conjunt, els han servit per delimitar dues zones «perilloses» que han quedat tancades amb més d'un perímetre de protecció, i on continuen els treballs arqueològics.

Una d'aquestes zones abraça un espai considerable i s'hi ha localitzat el conjunt d'àmfores. «No hem exacavat res encara, de manera que no hem pogut comprovar amb certesa si pertanyen a cap espai funerari; el en que sabem, i ja és segur, és que són romanes», aclareix Estarellas.

L'altra àrea delimitada és un espai més petit, on s'han trobat restes d'unes pedres «que suggereixen una construcció més antiga», encara que es desconeix de què es tracta.

La setmana que ve, les dues arqueòlogues faran arribar al Consell el seu informe, amb un projecte d'actuació i el permís d'excavació. De tota manera, Estarellas aclareix que les màquines «no han treballat sense el nostre permís», sinó que han respectat «els controls».