cielo claro
  • Màx: 17.04°
  • Mín: 10.54°
10°

El Govern treu a licitació les obres de restauració de l'edifici de la Llonja

El pressupost supera els 2.700.000 euros, amb un termini d'execució de 24 mesos

61930
L'any 1997 es va començar a parlar de la restauració de la Llonja. | J. TORRES.

El Butlletí Oficial de les Illes Balears (BOIB) publicava en la seva edició d'ahir l'anunci de licitació per a les obres de restauració de l'edifici de la Llonja de Palma, per a la qual es preveu un termini d'execució de vint-i-quatre mesos, en un concurs de procediment obert i amb una tramitació ordinària. El pressupost màxim que preveu l'anunci és de 2.715.766'40 euros i el requisit específic que ha de demostrar el contractista és el de tenir una classificació del Grup K, Subgrup 7 i una categoria E. Segons la Llei de contractes de l'Estat, el Grup K pertany a instal·lacions especials; i el grup 7, a restauració de béns immobles historicoartístics. La categoria, la E, ve determinada per l'anualitat màxima que l'empresa hagi de cobrar.

D'altra banda, la data límit per a la presentació de les ofertes és el dia 30 de juliol abans de les 14 hores, a la unitat administrativa de Contractació de la Conselleria d'Educació i Cultural. L'anunci, signant pel secretari general de la Conselleria, Sebastià Vanrell, també esmenta que la data i l'hora de l'obertura d'ofertes es comunicaran a les empreses interessades mitjançant telèfon, fax «o qualsevol altre mitjà que es consideri adient». En un consell de Govern recent, es va aprovar augmentar amb 300.000 euros més l'aportació de la Comunitat a aquesta obra, una quantitat que se sumaria a la inicialment prevista de 2'4 milions d'euros. Aquesta partida serà costejada a mitges amb el Ministeri de Foment (a càrrec de l'1% cultural) i el pressupost total pujarà a 2.715.766'40 euros.

Durant el 2007, l'aportació pujarà a 600.000 euros, mentre que el 2008 serà d'1.515.766'40 euros i l'any 2009 de 600.000 euros més. El pla de restauració de la Llonja, un edifici emblemàtic del gòtic civil de Mallorca, consisteix, segons el projecte tramès a la Conselleria, a substituir-ne la coberta existent per una de nova amb una concepció estructural diferent, com més lleugera millor, que recolzi just en els murs perimetrals, per descarregar les claus dels arcs i per configurar així una estructura espacial autoportant, isòtropa i tibant. Aquesta coberta seria de fusta laminada en forma de pastera invertida, realitzada a quatre aigües i amb un recobriment de coure oxidat.

Així mateix, es proposa la neteja i l'eliminació d'aquelles zones de la capa de morter de calç que es trobin en mal estat, la incorporació d'una malla de fibra de vidre que eviti fissures; i la impermeabilització, en fi, del passeig perimetral de la coberta. Es pensa en la utilització de làmines de plom solapades que es puguin dilatar sense trencar-se. Aquestes operacions, que es preveuen en el projecte elaborat per l'arquitecta de Foment Glòria Alcázar el 1998, són reversibles i han de millorar «necessàriament» el funcionament estructural de la Llonja i evitar-hi, així, l'aparició de noves fissures que, amb l'entrada d'aigua i d'humitat, són la causa principal del deteriorament de l'edifici.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.