cielo claro
  • Màx: 24°
  • Mín: 14°
13°

Una exposició recorda a Sa Nostra la figura de l'escriptor Marian Aguiló

Enguany es commemora el centenari del naixement de l'autor de «La custodia»

El Centre de Cultura Sa Nostra acull fins al proper 13 d'abril una petita mostra per commemorar el centenari del naixement de l'escriptor, intel·lectual i periodista palmesà Marian Aguiló (Palma 1907- 1974), que destacà per la seva tasca com a defensor de l'esquerra mallorquina i per la seva «fidelitat absoluta al món xueta». L'homenatge consta de dos plafons en els quals es recorda la trajectòria literària d'Aguió i dues petites vitrines amb documents manuscrits i imatges. La idea de recordar la seva figura sorgí de l'escriptor Antoni Serra i de l'escultor Ferran Aguiló, que són els coordinadors de la mostra. A més, comptaren amb l'ajuda del fill de l'escriptor, Armand Aguiló.

«Marian Aguiló va ser un home molt humil i extrovertit que es va mantenir sempre fidel a les seves creences», ja que malgrat l'aïllament que patí durant el franquisme, ell continuà treballant. Precisament fou el 1956 quan quedà finalista del Premi de novel·la Ciutat de Palma amb La custodia, escrita en castellà, tal com exigien les normes de l'època. Aquesta és probablement la seva obra més coneguda, però Aguiló també va escriure obres de teatre, poesia i contes. «Aquesta va ser una novel·la de trencament, no des del punt de vista estilístic però sí conceptual». Una altra de les facetes va ser la de periodista. Treballà, molt influït pels consells dels seus amics Rosselló-Pòrcel i Miquel Àngel Colomar a El dia, aBoletín del grupo literario Azu, i a Lealtad, com també a la revista de Manacor Perlas y cuevas i a Papeles de Son Armadams.

Tant Antoni Serra com Ferran Aguiló posaren de manifest la seva intenció que l'homenatge serveixi per impulsar la reedició de La custodia però sota el títoLa calle, que va ser el nom que li posà l'autor a l'original i que va ser censurat pel franquisme. També voldrien que servís per editar alguna de les seves obres inèdites.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.