algo de nubes
  • Màx: 23°
  • Mín: 16°
16°

Un llibre recupera les imatges captades per Catany en els seus viatges a Venècia

El mallorquí exposarà el proper 20 de juny a Brussel·les les fotografies del volum

92346
El fotògraf llucmajorer Antoni Catany a casa seva, a Barcelona. | CARLES DOMÈNEC.

C. DOMÈNEC.Barcelona.
El fotògraf de Llucmajor Antoni Catany acaba de publicar Venessia, un llibre de fotografies sobre aquesta localitat italiana fruit dels gairebé quinze viatges que hi ha realitzat des de finals de l'any 1969. Editat per Lunwerg a Espanya i per Editions du Rouergue a França amb el títol de Venise, el volum recull la visió de Catany, que ha anat evolucionant amb els anys, de la decadent ciutat negada. Les imatges de la capital del Vènet es podran veure en una exposició el pròxim 20 de juny a Brussel·les.

Un dels punts forts del llibre són les vistes nocturnes. Catany explicà que hi ha aplicat «la fotografia digital, que t'ofereix una traducció de la llum diferent de l'obtinguda amb la tècnica tradicional». El mallorquí era un fotògraf temorós del món digital fa pocs anys. En canvi ara hi recorre, de manera paradoxal, per apropar-se a resultats pictòrics, més propis de tècniques antigues. «Aquestes fotografies recorden les de l'històric Edward Steichen (1879-1973), i això que són digitals», confirmà.

Amb la seva càmera Hasselblad, immortalitzà l'any 1982 les escenes d'un carnaval privat, mentre que les imatges Polaroid plasmades sobre cartolina d'aquarel·la són de final dels anys noranta.

Al marcat caràcter pictòric d'algunes fotos d'aquest volum, s'hi ha d'afegir el caire intemporal de les imatges. Catany recordà que «la història de la fotografia comença amb les pintures rupestres», i argumentà que «en la naturalesa tot està bé, però quan ho has de posar en un marc de vegades no funciona».

El treball recull tant la zona més coneguda de la ciutat com la seva part més íntima i amagada. El mallorquí assegura, respecte de Venècia, que és «una ciutat molt turística però, si surts del circuit, trobes un poble extraordinari i pots gaudir del seu passat gloriós». A parer d'aquest fotògraf mallorquí, es tracta d'«una ciutat museu, encara que continua molt viva, on es perd la noció del temps i és un plaer per al sentit de la vista, que percep constantment coses esplèndides».

El llibre Venessia és el primer volum d'una col·lecció de sis obres projectades per l'editorial dedicades a les fotografies dels viatges d'Antoni Catany al Tròpic, al Marroc, l'Índia, la Mediterrània i Venècia.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.