Dia primer de maig, Diari de Balears complirà deu anys d'ençà del primer exemplar que sortí al carrer. Aquesta efemèride serà celebrada amb tota una sèrie d'actes dels quals els nostres lectors en tindran complida informació. La identificació d'aquest aniversari vindrà de la mà del logotip que, a partir de demà, apareixerà a la capçalera del diari i que ha estat una creació del pintor i arquitecte Joan Soler.
Si quelcom defuig aquest artista, amb una trajectòria impecable, és la immediatesa, l'art fàcil i aparent, que sembla que sigui el que més de moda està. Ell mateix explica que «el procés fins a arribar a aquest logotip ha anat madurant molt lentament. S'havia de cercar una idea, identificar el que suposa Diari de Balears, l'única publicació diària en la nostra llengua», afirma mentre parla dels condicionants que hi havia per tal de plasmar la idea que s'anava desenvolupant a la taula del seu estudi d'arquitectura de Palma: «Havia de ser fàcilment reproduïble, se n'havien de fer diferents objectes, cartelleria...». S'havia de saber, en definitiva, que era un logotip.
Tot i que els primers esbossos de Joan Soler eren figuratius, l'artista va optar per l'estil amb què més s'identifica: el de les composicions geomètriques, en què l'ordre i l'equilibri li permeten jugar amb l'espai. «Vaig jugar amb la geometria de la B de Balears i del número 10. Però els resultats que n'obtenia eren massa freds, hi calia, al treball, la part intuïtiva i visceral. Hi trobava a faltar un traç que trencàs l'ordre, per això va sorgir aquest 1 negre, un element de força, de contraposició davant l'equilibri de la resta. Aquest 1 representa la part humana que surt de ben endins».
Al creador li agrada pensar que, al logotip, es crea una tensió entre el pensament i la racionalitat i el desordre, «que forma part de la meva obra. S'hi reflecteix una part més orgànica, un intent d'equilibri entre coses molt contraposades», afirma.
«Aquest element diferencial de l'1 ens serveix per remarcar que Diari de Balears és l'únic en català a la nostra comunitat», assegura el pintor, que reconeix la inspiració de les constel·lacions mironianes en el disseny. «Quant als colors, no volia caure en els típics de la nostra bandera, tot i que ens identificam fàcilment amb els colors que s'hi han plasmat: el blau de la mar, com un element d'unió i de diferenciació de la resta, i el vermell i groc, que sí tenen a veure amb els colors idendificatius de les senyeres», diu Soler.
Defugir de fer quelcom massa evident també estava en la ment del creador quan avançava el treball. «Hi ha d'haver una part de misteri, de suggeriment, que la persona que vegi el treball hi pugui entrar, que no es trobi amb una cosa tancada, estanca», explica Joan Soler mentre es «queixa» del seu perfeccionisme i agraeix la confiança que els responsables de Diari de Balears han dipositat en ell per fer-li un encàrrec tan especial, tot i que és un artista a qui no agrada posar-se metes en la seva feina.
«Els artistes necessitam un poc d'assossec, no es pot crear -almenys en el meu cas- dins una voràgine. Antonio Saura deia que hi ha molts d'artistes que es preocupen més de ser mundans que de crear el seu món», assegura Soler amb veu calmada i parsimoniosa mentre critica els pintors o artistes que són productes de màrqueting, que viuen la immediatesa del moment. «La pintura, per mi, és una activitat íntima. L'estudi és el teu santuari, va lligat a la teva manera de ser i de viure». Tal volta per això, pel treball i recerca constants, Joan Soler fou una de les «estrelles» mallorquines en la darrera edició de la fira d'Arco.