algo de nubes
  • Màx: 26°
  • Mín: 19°
26°

La gran festa del teatre mallorquí

El Consell ret homenatge a quinze personalitats del món del teatre a la II Gala de les Arts Escèniques

83736
Munar i la resta d'autoritats amb tots els homenatjats ahir pel Consell. | M.A.


La segona edició de la Gala de les Arts Escèniques reuní ahir vespre a l'hotel Bahia Mediterráneo de Palma prop de 200 personalitats illenques del món del teatre i la dansa en un acte que, en paraules del director insular de Cultura, Guillem Ginard, «pretén homenatjar les persones que han destacat especialment per dedicar tota una vida al cultiu i a la difusió de les arts escèniques a Mallorca». El departament de Cultura del Consell ha escollit enguany quinze artistes de reconegut prestigi que reberen una més que merescuda honorança en forma d'estatueta metàl·lica de l'escultor balear Antoni Fiol, que simbolitza un «focus» que, com recordà Ginard, «representa un element inprescindible en qualsevol muntatge d'arts escèniques i que pretén ser una al·legoria de la llum que desprenen les estrelles del teatre a Mallorca i, sobretot, els homenatjats». El Consell va retre homenatge a Aina Frau, Aina Segura, Catalina Valls, Elionor Valleriola, Francesca Bover, Joan Bibiloni, Joan Lacomba, Joan Maria Melis, Manuel Tubert, Maria Reus, Maruja Alfaro, Pilar Casanovas, Rafel Ramis, Serafí Giscafré i Antoni Oliver, tots presents a una gala que tancà la presidenta del Consell, Maria Antonia Munar, i que va comptar amb la presència de la vicepresidenta i consellera Executiva de Cultura, Dolça Mulet, i el director gerent de la Fundació Sa Nostra, Andreu Ramis, a més de la directora del Centre Cultural, Francesca Niell, i el director gerent de la Fundació Teatre Principal, Gabriel Coll. Munar, que dedicà les seves paraules a aquells que «creen, representen, dirigeixen, produeixen o difonen l'art clàssica de més transcendència cultural», recordà que «a Mallorca sempre hi ha hagut una gran tradició teatral amb formidables artistes, professionals o no» i felicità el Circuit d'Arts Escèniques, la presidenta honorífica del qual, Catalina Valls, fou una de les protagonistes de l'emotiu acte, perquè el 2006 s'han incorporat quatre nous programadors, passant de 13 a 17, el que confirma que «els mallorquins hem passat de ser importadors a ser exportadors de producció teatral».

Els representants de la màxima institució insular aprofitaren per donar a conèixer als presents els darrers projectes del Consell quant a afavorir el foment del teatre i la dansa a les Illes. Així, Ginard avançà que el seu departament «està iniciant la redacció d'un pla estratègic de les Arts Escèniques per tal de determinar les mancances existents, optimitzar recursos i incidir en la solució dels problemes històrics existents».

Després del sopar, la part protocol·lària de la gran nit del teatre mallorquí començà amb una lectura del manifest del Dia Mundial del Teatre per part de la presidenta de l'Associació d'Actors i Actrius Professionals de les Illes Balears, Margalida Grimalt. Abans del lliurament dels guardons a les personalitats esmentades, el Consell volgué recordar dues companyies teatrals que enguany compleixen el seu 20è aniversari, Iguana Teatre i Estudi Zero, que no faltaren a l'esdeveniment d'ahir.

Ginard, en un emotiu discurs, recordà especialment dues persones «que haurien d'estar aquí amb nosaltres, na Margaluz i Xesc Forteza» i a totes aquelles que «d'una manera o un altra han fet una tasca mai no suficientment reconeguda per mantenir viu el teatre a Mallorca».

La gala finalitzà amb una animadíssima festa a la discoteca de l'hotel precedida per una divertida actuació de l'actriu catalana Lloll Bertran, convidada amb els actors Enric Majó i Mercè Comas que, per cert, soparen plegats a la mateixa taula junt a les principals autoritats convidades.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.