algo de nubes
  • Màx: 27°
  • Mín: 20°
26°

Un equip mèdic extirpa un bony de 60 quilos, el major de la història

La pacient, una dona de devers 50 anys, n'ha viscuts cinc amb el tumor

EFE. Bilbao.
Un equip mèdic de l'hospital de Cruces, a Barakaldo (Biscaia) extirpà la setmana passada a una dona un tumor abdominal de 60 quilograms, el més gros de tots els registrats en els annals científics, ja que fins ara es tenia constància d'un cas similar, però just de 25 quilos, en un hospital anglès.

El cap de cirurgia plàstica del centre esmentat, Francisco Javier Gabilondo, explicà ahir el curs d'aquesta operació quirúrgica, tanmateix «més espectacular que difícil». La pacient, una dona d'una cinquantena d'anys, se'n recupera amb èxit.

Quan acudí al metge, presentava un cas «excepcional i complex» d'obesitat mòrbida, ja que havia viscut cinc anys amb un faldó o davantal abdominal de 60 quilos que li arribava als peus i que li impedia fer feina amb normalitat. Així, es desplaçava amb grans dificultats i per dormir havia de col·locar el bony damunt una taula. Segons explicà Gabilondo, «el bony, que no era un tumor», era format per les vísceres que havien sortit de la cavitat abdominal, per dipòsits de greix i líquid i per pell dilatada. Tot plegat provocà que al quiròfan s'hi hagués d'emprar un sistema de grues per aixecar aquests seixanta quilos i per arribar al cos del pacient.

Segons el facultatiu, el major risc de la intervenció tenia a veure amb la capacitat respiratòria de la pacient, ja que una vegada extirpada la part greixosa i líquida, s'havien que reintroduir les vísceres a la cavitat abdominal. La pressió que va haver d'aguantar va ser l'equivalent a la d'un embaràs de trigèmins «en qüestió d'unes hores». En total, estigué al quiròfan de les vuit del matí a les cinc de l'horabaixa.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.