algo de nubes
  • Màx: 20°
  • Mín: 13°
15°

Continua la magnífica acollida del projecte editorial del Grup Serra

El rector i els arxivers donen suport a la «Història de les Illes Balears»

«Els mitjans de comunicació són una excel·lent manera de difondre coneixement entre la societat i de fet, escriuen la història dia a dia i la fan arribar als ciutadans. El projecte editorial que impulsa el Grup Serra, la Història de les Illes Balears, entrarà dins ca nostra i ens permetrà saber més del que hem estat, del que som i del que serem». Així s'expressava ahir mateix el rector, Avel·lí Blasco, sobre la iniciativa que posa en marxa el Grup Serra.

Aquest projecte editorial, impulsat pel Grup Serra, que es distribuirà a partir de la tardor, neix amb la voluntat expressa de donar a conèixer el nostre passat amb el màxim rigor i des de la perspectiva del segle XXI, va tenir el suport, ahir, del món de l'arxivística mallorquina.

Així, el cronista de Palma, Bartomeu Bestard, assegurava que «la iniciativa em sembla fabulosa. Si segueixen la dinàmica de la Gran Enciclopèdia de Mallorca -de la qual en som un usuari gairebé diari- es convertirà en un instrument molt útil». Hi ha hagut la iniciativa d'Edicions 62, però tal volta és molt academicista, fa falta que la nostra història es posi a l'abast de tothom i una bona manera de fer-ho és en forma de fascicles. Les Illes són molt riques en arxius, tant públics com privats i és hora de posar-se a fer-hi feina». Bestard va desitjar «molta de sort al projecte».

Margalida Martín, arxivera de Llucmajor, va comentar que «la idea del projecte em sembla boníssim. És quelcom que fa falta a les nostres Illes perquè és un camp que no està gaire tractat». De l'equip que engegarà el projecte va dir que «em mereix tota la meva confiança i respecte».

En termes semblants parlava Maria Pilar Castor Binimelis, arxivera de Manacor. «Em sembla molt bé la difusió de la nostra història. A Manacor només fa dos anys que hi ha un arxiver en plantilla. De fet, les Jornades d'Estudis Locals que hem organitzat ens han ajudat a difondre la història de Manacor. Ara, és cert que hi ha un buit en història. La idea dels fascicles pot ser atractiva per a la gent que no es llegiria mai un llibre».

Alexandre Ballester, de sa Pobla, assegurava que «em sembla una idea magnífica, oportuna i necessària. Aquí, a Mallorca, ens manquen elements per poder entrar dins el passat», assegurava el cronista pobler mentre claudicava dient que «si no es coneix el passat no tendrem mai el sa orgull de sentir-nos mallorquins».

L'arxiver d'Inca, Gabriel Pieras, explicava que «és extraordinari, perquè amb els mitjans del Grup Serra ja hem vist la Gran Enciclopèdia de Mallorca. No queda cap dubte que aquesta història de les Illes Balears amplifica la història de Mallorca i també complementa la Gran Enciclopèdia».

Lluc Colés el funcionari responsable de l'arxiu de Sóller. Ahir mateix comentava que «com a idea, la trob essencial per tal d'ampliar coneixements», tot i que el sistema dels fascicles, per a ell, té uns avantatges (arriba a molta de gent), però també inconvenients, que és que ningú no es pot despistar per tenir la col·lecció.

L'arxiver de Calvià és Antoni Colomar. En comentar el projecte va assegurar que «em sembla perfecte perquè, amb els fascicles, serà més assequible per tota aquella gent que normalment no llegeix sobre història. Així donen la feina mig feta».

Des d'Alcúdia, Antoni Mayocomentava que «és una bona idea. Ho he vist al diari aquests darrers dies». De tota manera, Mayol va dir que l'equip que desenvolupi aquest treball té una tasca molt important al davant».

Pere Salas és la persona que s'encarrega de l'arxiu de Pollença. Ahir mateix deia que «aquesta iniciativa em sembla molt plausible i també tenc per segur que l'equip de direcció s'envoltarà d'un grup plural d'historiadors i d'investigadors».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.