algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 12°
13°

El Museu d'Història de Barcelona treu a la llum el cançoner popular català

La mostra, comissariada per Josep Massot i Muntaner, recupera obres d'autors illencs

CARLES DOMÈNEC. Barcelona.
L'escriptor i historiador menorquí Josep Maria Quadrado va publicar el 18 d'abril de 1841 el romanç «Don Joan i don Ramon» a la revista La Palma, fet que es considera la primera publicació d'una cançó oral catalana. El Museu d'Història de Barcelona exposa aquest desig de recopilar la tradició oral, que comença a l'Europa romàntica de finals de segle XVIII i principis del XIX, i que inclou feina fins l'any 1936, quan la Guerra Civil espanyola va acabar amb la tasca recol·lectora del cançoner popular català, recollida en Obra del Cançoner Popular de Catalunya.

La presa de consciència de l'existència d'una cultura popular i el descobriment de la identitat pròpia, en especial en llocs amb un fort sentiment nacionalista, va portar diverses personalitats de la cultura europea a recuperar la tradició oral. L'exposició del Museu d'Història, ubicada davant el port Vell de Barcelona, presenta les obres d'alguns d'aquests personatges, com els compendis Cançonetes mallorquines, Romancer popular o Ideari cançonístic de Marià Aguiló. El poeta mallorquí va veure en la cançó popular un model de llengua i un paradigma de la unitat lingüística dels pobles de parla catalana.

El muntatge, comissariat per Josep Massot i Muntaner i organitzat pel departament de Cultura del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana, comença amb uns retrats de cantants anònims i consta de diversos plafons informatius sobre intel·lectuals, compositors i personatges rellevants en la recuperació de la tradició oral del cançoner popular.

Una de les vitrines està dedicada a l'arxiduc Lluís Salvador, instal·lat a Mallorca el 1872 i que va escriure diversos llibres sobre les Balears, com Die Balearen in Wort und Bild geschildert, en què transcriu en català i tradueix a l'alemany cançons com La donzella. L'exposició disposa els cilindres de cera negra que Baltasar Samper i Ramon Morey van gravar a Orient, el 1926, i a Santa Maria, el 1932, per a l'obra deCançoner Popular de Catalunya. El músic mallorquí Samper va escriure obres de caràcter popular com Danses mallorquines i Ritual de pagesia, i es va exiliar a Mèxic després de la Guerra Civil.

Les cançons populars de Menorca són representades per De l'avior, un sumari realitzat per Andreu Ferrer Ginard a Artà que es va presentar al concurs de l'Obra del Cançoner Popular de Catalunya l'any 1925. La mostra es podrà visitar fins dia 15 de gener i repassa la tasca de Lluís Millet i d'Amadeu Vives, fundadors de l'Orfeó Català el 1891 i dinamitzadors de la producció coral. L'exposició se submergeix en el món de les corrandes, gloses i tonades de fer feina, i incideix en la major rellevància de la cançó popular en el romanticisme, a partir de les teories de Johann Gottfried von Herder, que obriren les portes de la cultura popular.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.