muy nuboso
  • Màx: 23°
  • Mín: 19°
21°

Quan Hemingway anà de pesca al Perú

Un llibre rememora i mostra imatges inèdites del viatge que l'escriptor realitzà a Cabo Blanco el 1956

La pesca de l'agulla blava per a la filmació d'El vell i la mar va dur Ernest Hemingway al Perú, en un periple que el periodista Mario Saavedra-Pinón ha rescatat de l'oblit cinquanta anys després en una publicació amb fotografies inèdites.

Els intents de Hemingway (1899-1961) per pescar agulles blaves (Makaira nigricans, espècie marina de gran mida similar en aspecte al peix espasa) a les aigües del nord del Perú van propiciar la trobada, l'abril de 1956, de l'autor de París era una festa amb el veterà periodista peruà.

A Hemingway al Perú, Saavedra-Pinón reuneix ressenyes, articles periodístics i fotografies fins ara inèdites de la presència de l'escriptor dels Estats Units a la caleta peruana de Cabo Blanco.

També rememora un Hemingway que al Perú va confirmar la seva fama d'aventurer, tauròfil i bevedor empedreït, però també mostra matisos que el van humanitzar en extrem, com el bon humor permanent i un espanyol castís en les seves converses.

El periodista peruà, de 77 anys, explicà que la idea d'aquest llibre va néixer fa uns mesos, quan va trobar entre els seus vells documents uns cinquanta negatius fotogràfics amb imatges de l'escriptor, amb qui va compartir tertúlies sobre toros, llibres i glops de whisky que només es barrejaven amb aigua «a l'estómac».

Saavedra-Pinón va reconèixer el valor històric de les seves fotografies, per la qual cosa en va elegir dotze per incloure-les al llibre, entre les quals la que el cèlebre escriptor li va dedicar i va firmar com «Ernesto Hemingway».

El 1956, Hemingway va viatjar des de Miami (EUA) a la localitat de Talara, propera a la frontera amb Equador, i d'allà va partir amb destinació a Cabo Blanco, una caleta de pescadors a 1.137 quilòmetres al nord de Lima.

«Tenia un seguici d'unes deu persones, que incloïa la seva esposa, que també havia estat periodista, Mary Welsh, i hi dugué el capità del seu iot, ePilar, que era Gregorio Fuentes, un vell pescador cubà de Cojímar, que morí fa tres anys, als 102», relatà Saavedra-Pinón.

Aquest va ser el seu únic viatge a un país sud-americà, assegura l'autor del llibre en memòria de Hemingway. L'escriptor va romandre durant gairebé un mes allotjat a l'hotel del Fishing Club, un centre de pesca fundat per multimilionaris dels Estats Units, i punt de destinació elegit per descansar per estrelles de cine, magnats i personalitats de l'esport.

«En aquella època, en tota aquesta zona de Cabo Blanco hi havia una gran quantitat de pesca del peix agulla o merlí, que sembla que per les desviacions del corrent del «Niño» se'n va anar a l'Equador», va explicar.

El llibre acabat d'editar i patrocinat per l'Institut Cultural Peruà-Nord-americà recull algunes de les cròniques que el periodista, llavors de 27 anys, envià per al diari El Comercio de Lima, del qual era cap d'informacions. La seva missió va ser preguntar a Hemingway «sobre la seva vida, les seves relacions amb la literatura, els seus autors preferits i per què a la seva obra el tema de la mort era permanentment present», va comentar en la presentació del text.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.