nubes dispersas
  • Màx: 17.64°
  • Mín: 10.39°
10°

La beca Eugene Smith de fotografia humanística distingeix Pep Bonet

El guardó és un dels més importants de l'àmbit internacional en aquesta disciplina

61636
Pep Bonet ultima els detalls de l'exposició que inaugurarà el desembre a La Pedrera de Barcelona.

C.DOMÈNEC.Barcelona.
El mallorquí Pep Bonet ha estat guardonat amb la beca Eugene Smith de fotografia humanística, un dels més prestigiosos guardons que s'atorguen en aquesta disciplina. El premi té una dotació econòmica de 30.000 dòlars que permetran Bonet continuar amb el seu esplèndid treball a Sierra Leone.

Amb l'obtenció de la beca Eugene Smith, Pep Bonet, guanyador del Photo Press l'any 2003, suma el seu nom al d'una llarga llista de fotògrafs de prestigi internacional, com ara Sebastiao Salgado, becat l'any 1982; Cristina García Rodero, el 1989; i James Nachtwey, el 1993. La importància d'aquest premi rau en la seva gran repercussió i les facilitats que dóna al guanyador de treballar de forma independent en el seu projecte personal.

La guerra civil a Sierra Leone causà milers de morts, un gran nombre de segrets, tortures, mutilats i un trist repertori de formes de destrucció. Bonet va fotografiar l'escola Milton Margai a Freetown -un centre que acull nins cecs a causa de les tortures dels rebels-, el maltracte als pacients d'un hospital psiquiàtric i la Lliga de futbol per a amputats de guerra a Murray Town.

El país africà, després d'anys d'inestabilitat política sense rumb ni govern, encara que protegit per l'ONU, comença una nova etapa sense el suport de les forces internacionals i amb un mandat democràtic. La incògnita de si Sierra Leone podrà resistir la nova era i si podrà superar definitivament el poder extorsionador de les màfies locals és el nucli d'interès del treball actual de Bonet. El fotògraf ja ha viatjat a Sierra Leone diverses vegades i ha fotografiat la barbàrie a través de les històries quotidianes dels seus habitants. El primer pic fou a través de l'ONG holandesa War Child.

Pep Bonet es troba en actualment ultimant l'edició de «Posithiv+», un ambiciós assaig fotogràfic, en forma de llibre, sobre la situació de la Sida a Àfrica. El desembre exhibirà les fotograifes a La Pedrera de Barcelona i, fins i tot, té pensat projectar algunes de les seves imatges sobre la façana de l'emblemàtic edifici modernista de la Ciutat Comtal.

Actualment resident a Amsterdam (Holanda), Bonet tenia previst retornar a Mallorca després d'inaugurar l'exposició prevista a Barcelona. La concessió de la beca, l'anunci oficial de la qual es farà demà, canvia ara els seus plans. La importància del guardó i els emergents projectes que poden sorgir arran de la seva adjudicació, atorguen al fotògraf de la Colònia de Sant Jordi la possibilitat de treballar per formar part de la història de la fotografia contemporània. Tanmateix, les fotos de Bonet gaudeixen ja de prestigi. El passat estiu, l'empresa Kodak instal·là una gran pantalla lluminosa a la plaça Times Square, de Nova York, en la qual projectà imatges de consolidats fotògrafs, incloses les de Bonet.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.