algo de nubes
  • Màx: 21°
  • Mín: 17°
20°

Les «Plaguetes del Raval» fan un monogràfic del cementeri de Sóller

L'estudi ha estat realitzat per Francesca Pujol i Fana Batuecas


El cementeri de Sóller ja disposa d'una monografia pròpia que l'estudia i incita a la visita i la contemplació. El local social de l'associació Sa Botigueta va ser l'escenari de la presentació ahir vespre del número 4 de les Plaguetes del Rava, que ha estat dedicat al fossar solleric. Les autores del treball són les historiadores de l'art Fana Batuecas i Francesca Pujol i la presentació fou a càrrec de l'investigador Tomàs Vibot.

El cementeri de Sóller és un estudi sobre el fossar des del punt de vista arquitectònic i artístic. Així mateix, les autores intenten transmetre la concepció de la mort que els sollerics han tengut al llarg del temps i com aquesta s'ha traduït en escultures, símbols i inscripcions.

L'estudi
L'estudi de Pujol i Batuecas comença amb una introducció històrica sobre la situació socioeconòmica de Sóller als segles XIX i XX; una breu història del cementeri i l'anàlisi formal del conjunt cementarial. En aquesta destaca la descripció dels elements arquitectònics, les tombes i els elements escultòrics. La plagueta es complementa amb una anàlisi iconogràfica dels elements escultòrics, la descripció dels seus elements naturals, l'estat de conservació i el significat de conjunt. A més hi ha una àmplia bibliografia. La part central del petit volum està ocupada per una setzena de fotografies de diferents espais i elements del fossar.

Pel que fa al seu estat de conservació, les autores destaquen que «es pot qualificar de favorable. Només el pas del temps imposa un senyal d'antiguitat al lloc, però pel que fa a la intervenció humana és just en sentit positiu, sense haver-se de lamentar cap desperfecte. Les escultures pateixen l'efecte del vent i la pluja, i les de principis del segle passat ja comencen a fer notar els signes d'erosió. Totes elles, però, es conserven senceres, únicament la dona àngel d'Arcas ha perdut les ales que un temps tingué, i la creu de la porta d'entrada de 1900 ja no existeix.

Així, aquesta publicació permetrà conèixer més en profunditat el fossar.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.