algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 11°
15°

França descobreix la història de la conquesta de Mallorca a Barcelona

Robert Vinas, historiador rossellonès, presentà a l'Institut Francès de Barcelona La conquête de Majorque, un estudi científic de caràcter divulgador editat per la Societé Agricole, Scientifique et Littérarire des Pyrénées-Orientales i que reuneix en francès les cròniques d'ambdós bàndols, les dels vencedors i dels vençuts.

L'autor ha comptat amb la col·laboració de la seva dona, Agnès Cavenel-Vinas, professora de literatura. El treball es va iniciar amb la traducció de la crònica de Jaume I, eLibre dels Feits i «em va permetre trobar un caramull de texts interessants com les cròniques catalanes de Bernat Desclot i Ramon Muntaner, les cartes de Pere Marsili, cartes del rei Jaume I i testimonis d'autors àrabs», va comentar l'estudiós.

Robert Vinas explicà que «és la primera vegada que es reuneixen tots aquests aquests texts» i va afegir que «el llibre pretén ser un treball seriós i a la vegada un objecte bell». La conquête de Majorque va dirigit a estudiants, professors i al públic en general. La iconografia del volum és important i abundosa. No en va el text s'acompanya de fotografies, il·lustracions, gràfics i reproduccions d'obres artístiques rellevants.

L'obra posa de manifest l'interès econòmic, social, polític i religiós de la conquesta. Aporta el punt de vista dels vencedors i el dels vençuts, els seus avantatges i inconvenients.

L'editor mallorquí Francesc Moll està treballant en una futura edició del llibre en català. El projecte, encara en estat incipient, «necessita traductors experts, en especial de l'àrab al català, ja que partirem directament dels originals», explicà Moll. L'edició en català també adaptarà alguns texts antics a l'idioma actual. El llibre serà presentat a París.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.