algo de nubes
  • Màx: 25°
  • Mín: 19°
19°

Cultura aprova el comitè de devuit assessors per a l'Arxiu de Salamanca

Calvo assegura que s'ha fet la tria seguint de manera exclusiva els criteris científics

El ple del Patronat de l'Arxiu General de la Guerra Civil, presidit ahir per la ministra de Cultura, Carmen Calvo, va donar el seu suport per ampli consens -13 vots a favor, enfront de dos en contra- a la llista de 18 experts proposats pel Ministeri que assessoraran en el procés de resolució del contenciós sobre la documentació dipositada a l'Arxiu de Salamanca. El grup d'assessors, integrat per juristes, historiadors, arxivers i personalitats de reconegut prestigi professional, compta també per als seus treballs amb el suport de la Generalitat de Catalunya.

L'objectiu d'aquest comitè és emetre un informe tecnicojurídic que permeti al Ministeri de Cultura fer complir abans de final d'any la proposició no de llei, aprovada el passat 18 de maig, que insta el Govern que «iniciï un procés de diàleg amb el Govern de la Generalitat de Catalunaya, a través dels canals institucionals oportuns, que permeti resoldre el contenciós plantejat en relació amb la documentació confiscada que en l'actualitat es troba recollida a l'Arxiu General de la Guerra Civil de Salamanca».

En aquest sentit, el ple del Patronat ha acordat convocar tot d'una la comissió permanent d'aquest organisme, que proposarà al comitè d'experts els terminis i continguts de l'assessorament que duran a terme. Al llarg del procés, el Ministeri de Cultura ha tengut en compte l'opinió d'altres organismes de l'Estat, com assenyala la citada proposició no de llei.

La llista d'experts aprovada inclou els següents noms: Edward Malefakis, Federico Mayor Zaragoza, Pedro Cruz Villalón, José Àlvarez Junco, Antonio González Quintana, Juan Pablo Fusi, Tomás de la Quadra Salcedo, Borja de Riquer, José Ramón Cruz Mundet; dos representants de la Comissió de la Dignitat, Joan Rigol i Josep Cruanyes; un representant designat per la Junta de Castella i Lleó, Julio Valdeón; un representant de l'Ajuntament de Salamanca, Eugenio García Zarza; i un representant de la Universitat de Salamanca, Antonio Morales Moya.

Per la seva banda, la ministra de Cultura, Carmen Calvo, va negar ahir que estigui predeterminat el destí de la documentació que reclama la Generalitat de l'Arxiu de Salamanca, i destacà la solvència del comitè d'experts que assessorarà el seu departament sobre aquesta decisió. Calvo responia així la pregunta del diputat del PP Gonzalo Robles sobre els criteris del Ministeri de Cultura per seleccionar els membres de la comissió d'experts.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.