La vertadera història de Heinz Kraschutzki

Germà García Bonet descobreix el personatge en «Memòries a les presons de la Guerra Civil a Mallorca»

TW
0

P. GIMÉNEZ.Palma.
Amb tota probabilitat el nom de Heinz Kraschutzki no signifiqui res per a la gran majoria. De fet, fins i tot alguns historiadors han dubtat de la seva existència i han associat aquest nom amb tota classe de llegendes. Res més enfora de la realitat. Miquel Font Editor publica Heinz Kraschutzki. Memòries a les presons de la Guerra Civil a Mallorca, el llibre que reprodueix les vivències d'aquest personatge des de l'any 1931 fins al 1957 i que aporta, com a novetat més destacada, «el punt de vista d'un estranger sobre la manera d'actuar del sistema repressiu dels feixistes».

Cercat per la Gestapo, el 1932 Kraschutzki s'instal·la a Cala Rajada. Aquí funda una indústria d'objectes de Rafia en col·laboració amb Strauss. L'empresa arriba a exportar a tot el món. Desproveït de la nacionalitat alemanya des de l'any 1934, el 1936 «coincidint amb l'aixecament de Franco, Kraschutzki és denunciat per les autoritats alemanyes, detingut i condemnat a 20 anys de presó que quedaren reduïts a 12». «Va ser pressoner a Bellver, a Can Mir i a Formentera, a més d'altres presons de la Península», detalla García. I afegeix que «Kraschutzki no va saber mai el motiu real del seu confinament».

Amb pròleg de David Ginard, la redacció d'aquest text que es presentarà al públic el dia 14 d'abril -al Centre de Cultura Sa Nostra-, ha estat possible gràcies a la tasca investigadora de Germà García Bonet. Estudiós des de fa gairebé 25 anys de les relacions que hi hagué entre Mallorca i Alemanya, l'autor i traductor explicà que l'interès pel personatge de Kraschutzki sorgí mentre estava preparant la seva tesi doctoral sobre Albert Vigoleis Thelen, autor de L'illa del segon rostre. Poc després, «tinguérem la sort de descobrir que Björn Marnau conservava les memòries inèdites de Kraschutzki, que abracen des del seu naixement fins al dia de la seva mort».

Heinz Kraschutzki, descrit per García i Bonet com «un home optimista, que anava infatigablement a la recerca de la veritat i que tenia com a objectiu principal la pau», va escriure les seves memòries a Cala Rajada amb l'objectiu que algun dia s'editassin. Ara, 25 anys després, Miquel Font Editor ha materialitzat aquest desig.

L'amplitud de les vivències de Kraschutzki ha fet que Memòries a les presons de la Guerra Civi se centri de manera exclusiva en el període que comença el 1931, «quan abandona Alemanya acusat d'alta traïció i s'instal·la a Mallorca amb la seva família» per acabar amb el seu alliberament, el 1945, i amb la seva tornada a l'Illa. Al llarg de les 180 pàgines del volum, es poden descobrir «les injustícies de la Justícia» durant aquells anys, com també nombrosos episodis i anècdotes que va viure a les presons de Mallorca.

L'obra és il·lustrada amb fotografies de l'època, «algunes de les quals han estat cedides per Benita von Gablenz, l'única filla del protagonista encara viva». Segons Germà García, el Heinz Kraschutzki que arribà a l'Illa fugint del règim alemany s'allunyava del jove que havia rebut una formació militar. Les experiències viscudes per Kraschutzki en la guerra l'havien convertit en «antimilitarista». Més tard, instal·lat a la localitat d'Itzenhoe amb la seva dona Louise von Eynatten, «tornà a patir una transformació passant de l'antimilitarisme al pacifisme, arran de la presa de contacte amb la Societat Pacifista de Berta von Suttner».