algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:

«Existeixen moltes músiques africanes»

El cantant senegalès Youssou N'Dour actuarà el proper dijous dia 4 a la sala Assaig de Palma

100188
El senegalès Youssou N'Dour.

L.MOYÀ/S.BENNASAR. Palma.
Té una veu ben peculiar, clara, nítida. L'entrevista, la realitzam en francès i sembla com si la musicalitat de l'idioma li fes un favor, afavorís les seves explicacions sobre la música i el món. Sonen telèfons mòbils de fons, a la llunyania. Youssou N'Dour contesta tranquil. Riu moltes de vegades i es mostra vehement també. Dijous actua a Palma, a la sala Assaig del polígon de Son Castelló.

-Explicau-nos com serà el vostre concert a Palma, us centrareu en el disc «Nothing's in vain» o en tota la vostra trajectòria?

-Hi haurà molts de temes del darrer àlbum, que jo crec que agradarà molt al públic perquè té molts de sons de la Mediterrània, però també hi haurà altres temes de la resta dels treballs, serà un bon concert.

-Heu tornat a col·laborar amb Peter Gabriel i amb Sting, per què?

-Si, ho he fet simplement perquè jo crec que ells han aportat alguna cosa a la meva música i també que jo he aportat alguna cosa a la seva concepció de la música. Crec que tenim la sort que ens nodrim mútuament.

-És una simbiosi per a tots...

-Efectivament, tots ens enriquim d'aquests intercanvis.

-Creis que la vostra carrera musical hauria arribat al nivell que té en aquests moments si no haguéssiu conegut Peter Gabriel?

-Jo crec que sí, però he de dir que és una gran sort conèixer algú que creu en tu i que promociona la teva música. D'altra banda, també ha servit perquè a l'Àfrica es conegui més la música de Peter Gabriel, perquè allà som jo el seu promocionador. Ha estat una gran sort la seva col·laboració. Jo pens que la meva música, vertaderament hauria arribat allà on jo volia, però ell m'ha ajudat molt a fer-ho més ràpid.

-Aquí a Mallorca hi ha molta d'expectació i molt d'interès pel vostre concert...

-Estic 132 encantat pel gran interès que la gent té pels meus concerts, també és molt interessant per a mi veure com a Espanya la gent em comença a conèixer i com la meva música pot fer que vegem un públic molt mesclat, amb gent de l'Àfrica i també d'aquí. Això és molt maco.

-Vós sou un dels màxims representants de l'anomenada World Músic. Us sentiu bé amb aquesta etiqueta?

-És difícil de dir això. M'agrada, però jo crec que faig música de l'Àfrica moderna. Les etiquetes i les classificacions són una qüestió purament comercial. No m'acaba de fer el pes això de les classificacions, però les comprenc. Jo som un artista africà que du la seva música per tot el món.

-Sí, però els crítics i els propis mitjans de comunicació moltes de vegades tenim un afany classificador...

-Sí, jo ho entenc i ho respect, però jo faig música i prou.

-L'èxit de la World Músic és una moda passatgera o creis que està plenament consolidada?

-Però què és la world músic? Per a mi està en tot, tot és world músic. Si escoltes grups pop, molts d'ells estan fent world músic. Per a mi tot és música del món.

-Quan és que vau decidir mesclar la vostra música natal i l'africana amb el jazz o els sons cubans?

-Vaig començar la mescla vertadera quan vaig trobar per primera vegada Peter Gabriel. Ell va fer sortir de la meva música sons que hi eren però restaven una mica ocults. Per a mi aquí va començar la mescla, amb la seva música i la seva veu, que em va interessar de seguida.

-Pensau 132 que la música cubana i l'africana tenen la mateixa arrel i per això és fàcil unir-les?

-Sí, estic d'acord. Tot va partir de l'esclavatge. La gent que va partir de l'Àfrica en els vaixells esclaus ja varen partir amb la música i això ha fet que la música de moltes de bandes del món sigui tan semblant, amb bases comunes.

-Vós sou considerat una de les grans estrelles de la música africana, però considerau que existeix una música africana com a tal?

-Jo crec que existeixen moltes de músiques africanes. L'Àfrica és un continent amb moltes de llengües i cultures i molta diversitat i això és un avantatge per als creadors. Hi ha molta diversitat.

-Amb la vostra música heu mostrat com és Àfrica al món. Creis que heu ajudat que la gent tengui una altra visió del continent africà, una visió més positiva?

-Nosaltres estam mostrant l'altra Àfrica, la que la gent no coneix gaire bé. És l'Àfrica amb la pau i amb el somriure. Sempre que es parla d'Àfrica es relaciona amb la fam, la guerra o la sida i la nostra música parla d'una altra Àfrica.

-Moltes de vegades els mitjans de comunicació només parlam dels aspectes negatius...

-Sí, i això és el que nosaltres volem canviar, oferir una altra visió.

-Us heu implicat amb nombroses campanyes com les de la UNICEF o la FAO. Per què vau decidir implicar-vos-hi? És una obligació del músic?

-Crec que la música és una eina molt bona per promoure les diferents consciències de les persones. A l'Àfrica, que és el meu continent, hi ha molta de gent desnodrida, molta de gent que es mor de fam. Per això crec que era important donar el meu nom i la meva música a la FAO per intentar ajudar a canviar aquestes coses.

-Hi haurà alguna sorpresa especial per al concert que fareu a Mallorca, 132 quants de músics pujaran sobre l'escenari?

-Vénc amb el grup les Superetoiles de Dakar i crec que oferirem un grandíssim concert.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.