nubes dispersas
  • Màx: 15°
  • Mín: 12°
13°

La vida del capellà i poeta Pere Orpí queda descoberta en un llibre biogràfic

Ha estat escrit per Gabriel Barceló Bover i publicat per Lleonard Muntaner, editor

63680
Rebent el premi Ciutat de Palma Joan Alcover de Poesia, el 1968.
Segurament a molts de vosaltres el nom de Pere Orpí no us sonarà de res. I a pesar de tot, Josep Maria Llompart el va qualificar com un dels principals poetes de Mallorca. Ara la vida d'aquest capellà poeta ha estat recollida i repassada per Gabriel Barceló Bover en el nou llibre de la col·lecció Mallorquins en diàleg que edita Lleonard Muntaner: Pere Orpí. Confessió general d'un capellà poeta. Gabriel Barceló explicà ahir a Diari de Balears que «fa molts d'anys que conec Pere, i és un home que ha fet molta de feina i que té molts de llibres publicats. Jo crec que aquesta obra vol ser una espècie de reivindicació del poeta, al qual no se li ha fet cas».

Ha estat una tasca dura resumir la vida d'Orpí en aquest llibre, una feina que s'inicià l'any 2000 i en la qual destaca com a tret essencial que el text ha intentat servar el llenguatge col·loquial tant de l'entrevistador com de l'entrevistat. «El que jo volia era reflectir el llenguatge de Capdepera i que el text s'assemblàs a les rondalles, de manera intencionada».

Gabriel Barceló assegura que en la redacció d'aquesta llarguíssima entrevista «he descobert un gran poeta i una persona que és molt humil i molt gran, amb una estimació cap a la llengua i cap al país com pocs capellans han tingut i que, al final, s'ha reflectit en la seva poesia». Pere Orpí també va donar la seva versió del que li havia semblat repassar la seva vida per deixar-ne constància escrita. «Aquest és un llibre molt especial: neix de moltes d'entrevistes, com si jo fos un gran personatge, i he de reconèixer que em va costar mot deixar-me convèncer per fer aquest llibre. Hi ha molt de material i el primer sorprès he estat jo. Té un valor especial, perquè les preguntes no han estat premeditades en cap moment i hi ha molta de frescor».

L'entrevistat també reconeix que una de les facetes que hi queden més ben marcades és la gran estimació que sent per Mallorca. «Sempre he estimat les nostres coses, el català, llengua en la qual he escrit bona part de les meves obres. També he anat molt d'excursió per les nostres muntanyes i em sap molt de greu el que està passant amb la nostra Mallorca». Així mateix, Orpí va explicar que durant l'elaboració del volum, «m'he soprès de moltes de coses i he hagut de fer memòria dins els meus records, alguns dels quals no eren gaire agradables, però també hi han sortit».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.