JOANA NICOLAU. Palma.
L'equip d'arqueòlegs que treballa al túmul de Son Ferrer (Calvià) ha descobert una cova funerària que està segellada per materials arqueològics des del segle II a.C. Per la tipologia de la construcció, la cova està relacionada amb l'època de les navetes, és a dir, podria datar d'entre el 1700 i el 1100 abans de Crist.
El professor de la UIB Víctor Guerrero explicà que «aquest tipus de cova per a enterraments era comú en aquella època. A Mallorca se n'han catalogat unes 260, però tenim la singularitat que mai no se n'havia trobat una que es mantingués amb tot el material intacte». Al capdavant de l'equip d'arqueòlegs es troba Manel Calvo, qui explicà que l'estructura, construïda per l'home, presenta una forma allargada amb dues cambres d'aproximadament uns deu metres i mig de llarg per uns dos d'ample. D'alt fa devers un metre.
A l'entrada es trobaren les restes que daten d'aproximadament el segle II abans de Crist, motiu que evidencia que ha romàs almanco 2.200 anys segellada. Fa quinze dies s'entrà en ella per primera vegada. Els treballs d'excavació arqueològica començaran passat Nadal.
Aquesta troballa, considerada una important fita arqueològica, permetrà estudiar en profunditat tant el sistema d'enterraments i rutuals, com informació associada a les restes que figuren a l'interior. Patologies, dieta que seguien, parentiu dels qui hi estan enterrats, material ceràmic, estris... Com a curiositat, val a dir que, entre les restes fòssils trobades també hi figura l'esquelet d'un ca.
Les restes estan coberten per una capa de pols de marès, marerial amb què està construïda la cova. Encara així, Manel Calvo explicà que «s'observen diverses restes humanes com pelvis, mandíbules, fèmurs, l'antiguitat de les quals encara està per dictaminar si pertanyen al segle II abans de Crist, com els de l'entrada o si són més antics». Les restes seran analitzades per la Universitat de les Illes, com també per diverses universitats catalanes i de l'estranger, entre elles Oxford i Brussel·les.
En les darreres dues dècades tan sols s'han documentat altres dos jaciments d'aquest tipus. Un a can Martorellet de Pollença i un altre a Son Boronat de Calvià. La cova i el túmul de Son Ferrer formaran part del projecte de parc arqueològic del puig de sa Morisca de Santa Ponça. Per dur-lo endavant es comptà amb uns 8.920.000 euros subvencionats en un 50 per cent per la UE, un cinc per cent pel Govern i el 45 per cent restant per l'Ajuntament de Calvià. La intenció, com manifestà el batle Delgado, és que una vegada es posi en marxa aquest parc es converteixi en un atractiu cultural per al turisme que visiti Calvià, com també pels residents.