nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 16°
18°

El papa beatifica els espanyols Bonifacia Rodríguez i Juan Zegrí

El president Matas va assistir als actes a la plaça de Sant Pere

El papa Joan Pau II beatificà ahir els dos religiosos espanyols Bonifacia Rodríguez Castro i Juan Nepomuceno Zegrí y Morenor en una cerimònia que tingué lloc a la plaça de Sant Pere i en la qual participà el cardenal espanyol José Saraiva Martins. Després de la proclamació, foren lliurades al papa les relíquies dels nous beats.

Les beatificacions d'ahir suposen un nou reconeixement dels religiosos fundadors de congregacions que donaren exemple amb les seves vides senzilles i amb la seva incansable feina i dedicació a Déu i als més necessitats.

El president del Govern de les Illes Balears, Jaume Matas, era present a la cerimònia, com també a l'estrena mundial de dues obres del pare Martorell dissabte a la sala Nervi del Vaticà. Matas hi assistí acompanyat pel conseller d'Educació i Cultura, Francesc Fiol; pel compositor Antoni Martorell; el director d'orquestra Fernando Marina; i el director de la Capella Mallorquina, José María Moreno.

La delegació espanyola era presidida per la ministra de Sanitat, Ana Pastor, i també hi anaren el president del Consell d'Estat, José María Romay Becaria; la sotssecretària de Justícia, María José García Beato; i la sotssecretària d'Interior, María Dolores de Cospedal García.

El cardenal Saraiva Santos, prefecte de la Congregació pels Sants, va concelebrar la beatificació a la plaça de Sant Pere al costat de l'arquebisbe de París, el francès Jean Marie Lustiger, i l'arquebisbe de Milà, l'italià Dionigi Tettamanzi; devora de 35 bisbes més i prelats. Amb els dos espanyols, el sant pontífex beatificà la francesa Rosalie Rendu, el belga Valentín Paquay i l'italià Luigi M. Monti.

El papa va poder llegir per complet l'extensa fórmula de beatificació. EGlòria va ser entonat pel Cor de la Capella Sixtina en el moment en què s'elevaven els retrats dels nous beats damunt la façana de la basílica de Sant Pere, enmig dels fervorosos aplaudiments dels fidels.

En la seva homilia, el sant pare va destacar que «el secret de la germana Rosalie Rendu era simple: veure en qualsevol persona el rostre de Crist». En recordar les paraules de Jesús a l'Evangeli de la jornada, va subratllar: «No faceu un mercat de la casa del meu pare» i va dir que això comportava una recomanació a la nostra societat, «temptada a vegades de convertir-ho tot en mercaderia i en rèdits, deixant de banda els valors i la dignitat que no tenen preu».

Bonifacia Rodríguez Castro va fundar el 1874, amb el jesuïta català Xavier Butinyà, la congregació de les Filles de Sant Josep, amb l'objectiu d'ajudar les dones treballadora. El miracle que l'ha duita a la glòria dels altars és la curació d'un home a qui els metges havien diagnosticat un carcinoma irreversible al fetge.

Juan Nepomuceno va fundar el 1878 la Congregació de les Germanes Mercedàries de la Caritat i el seu miracle va consistir en la reaparició del pàncrees de l'argentí Juan de la Cruz Arce, natural de la ciutat de Mendoza i a qui havien extirpat aquest òrgan en una operació quirúrgica.

Amb aquestes proclamacions, el nombre de beats proclamats per Joan Pau II durant els seus 25 anys de pontificat puja a 1.324. La darrera beata proclamada fins ahir pel papa havia estat la mare Teresa de Calcuta.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.