algo de nubes
  • Màx: 20.15°
  • Mín: 13.46°
19°

Barceló: «Seguiré treballant per merèixer un premi tan important com aquest»

El mallorquí rebé la notícia a Vietri, on fa feina en el mural de la Seu

«Estic molt feliç. És un gran honor i continuaré treballant per resultar meritori d'un premi tan important com aquest». Poc després de conèixer-se guardonat amb el Premi Príncep d'Astúries de les Arts 2003, l'artista de Felanitx Miquel Barceló reconeixia que a hores d'ara només somnia seguir «el rastre més profund de l'art, sense escoltar els cants de sirenes del poder i les modes». Amb aquesta reflexió, el pintor, que continua a la localitat italiana de Vietri Sulmare (Nàpols) immers en la creació dels murals de ceràmica que revestiran els murs de la capella de Sant Pere de la Seu de Palma, feia un parèntesi per valorar la concessió del guardó.

«La meva primera reacció va ser la de pensar que no m'ho mereixia, ara esper merèixer-ho amb el treball que encara em queda per endavant», va afirmar. Aquest treball projectat cap al futur és la clau de la seva tasca artística, de la seva filosofia com a pintor, perquè això és el que diu únicament ser. «El treball de pintor -va assenyalar- és una tasca d'ancians, que es fa lentament, sense presses ni sobresalts, guiat només per la profunditat i la complexitat de l'art, des de la reinterpretació moderna de la tradició».

En aquesta línia contínua de pensament inscriu l'autor el treball que desenvolupa a Vietri Sul Mare per a la capella de Sant Pere, «com una prolongació, condensada i radicalitzada, de la meva iconografia plàstica», que no es deixa «marejar» per les modes.

«L'important -apuntà- és que hi hagi un pensament, una idea que permeti sobreviure a l'artista, allunyat del poder i de les subvencions, que produeixen esterilitat». En aquest sentit, Barceló va criticar l'«excessiva dependència de l'Estat» dels artistes que, al seu judici, volen impulsar a Espanya, de vegades amb la col·laboració expressa d'alguns creadors.

Des de Mallorca, la seva mare, Francisca Artigues, no podia contenir la seva emoció i es feia ressò de «l'orgull» que sentia tota la família. «Estic molt emocionada i agraïda» per aquest guardó». Artigues reconeixia no haver tingut temps material de parlar amb el seu fill, que està totalment entregat als treballs de la Catedral. De fet, «està molt avançat», afirmà la mare del Premi Príncep d'Astúries, que aventurà que en unes poques setmanes Barceló podria tornar a Mallorca.

Amb la concessió del Premi Príncep d'Astúries de les Arts 2003, es culmina un any de reconeixements a la trajectòria del felanitxer. Les Illes homenatgen l'artista amb una sèrie d'exposicions, com ara la de la Llonja, que revisa la seva obra pictòrica i que ja ha estat visitada per 50.000 persones.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.