nubes dispersas
  • Màx: 18.8°
  • Mín: 13.93°
18°

Els editors diuen que el suport genèric no afavoreix la publicació de «ficció»

La política d'ajudes dels consells insulars se centra en els llibres de temàtica local

91136
La Fira del Llibre d'enguany s'ha saldat amb un notable èxit de vendes d'assaigs i de llibres que no són de creació fictícia.


«El suport genèric fa que els llibres subvencionats siguin molt locals i els títols que s'editen també. Aquest és un dels principals motius pels quals es publica poca prosa de ficció a les Illes Balears». La frase pertany a Joan Cerdà, president del Gremi d'Editors, que explicà els motius pels quals hi ha poca ficció a les Illes. La pregunta era obligada després de veure quins han estat els llibres i els èxits de venda que s'han produït en la darrera edició de la Fira del Llibre, on han predominat els estudis i els llibres de no ficció.

«Hem de tenir en compte que ara mateix només Documenta i Res Pública publiquen prosistes de fora de les Illes, estrangers o de la península i de vegades costa molt aconseguir que aquests llibres estiguin subvencionats pel suport genèric (la compra d'una part de l'edició per part dels consells insulars). Això ha fet que moltes editorials vagin a tir segur. L'actual suport genèric ens està convertint en editorials molt locals on es primen els títols d'estudis de pobles i això no ajuda la ficció», explicà Joan Cerdà.

En aquest sentit, el president dels editors va dir «que si a això li afegim les diferències que hi ha entre el suport genèric que atorga cada un dels consells es crea una sensació estranya. Per això, el que necessitam és que hi hagi uns criteris comuns i unitaris de concessió dels suports i que s'atorguin per altres conceptes. Aquests ajuts han d'estar destinats bàsicament a enfortir el teixit editorial, la distribució i la promoció». Aquestes complicacions han acabat per provocar que «malauradament no siguem capaços ni d'atreure autors de fora per publicar en les nostres editorials ni que es trobin nous autors».

«Per la seva banda, l'editor Lleonard Muntaner va explicar que «es publica poca narrativa perquè el mercat és petit i els autors que poden prefereixen editar a Catalunya, on hi ha vendes molt més grans i el mercat es multiplica». El director insular de cultura, Miquel Àngel Maria, va reconèixer que «algunes obres de narrativa no han entrat en el suport genèric, però després ho hem intentat compensar mitjançant compres directes, i puc entendre que alguns editors no es vulguin arriscar».

El contrapunt el posa l'editorial El Gall, de Pollença, que en aquests moments és la que publica més obres de ficció. Gracià Sánchez va dir que «amb la novel·la és difícil arribar als lectors i no perquè no hi hagi bons escriptors, sinó perquè hi ha una dotzena d'autors que tenen el mercat copat». Tot i això, Sánchez va explicar que «a nosaltres ens continuen arribant originals i molt són interessants i jo crec que maldament que sigui més fàcil vendre l'assaig, s'ha de fer un esforç perquè hi ha gent que escriu molt bé».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.