algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 13°
13°

RTVE enregistra el «Rèquiem» d'Antoni Torrandell

Fins ara no existia cap gravació de la peça, en què el mallorquí treballà 12 anys

73678
El compositor mallorquí Antoni Torrandell (1881-1963).

JOANA NICOLAU.Palma.
L'orquestra i els cors de RTVE ha enregistrat el Rèquiem del compositor mallorquí Antoni Torrandell (1881-1963). La gravació, que tingué lloc al teatre Monumental de Madrid, fou dirigida per l'actual titular de l'orquestra, Adrian Leaper, i com a solistes hi participaren la soprano Susana Cordón, el tenor Alejandro Roy, la mezzosoprano Esperanza Rumbau i el baix Gregorio Poblador. De moment, RTVE no té data prevista per editar el compacte, però si més no serà dins l'any que ve.

L'enregistrament d'aquesta peça fou aconsellat a RTVE per la Societat General d'Autors i altres institucions com ara l'Institut de Ciències Musicals de la Universitat Complutense de Madrid. Aquesta obra de Torrandell, de la qual fins ara no existia cap gravació, està considerada com la partitura més ambiciosa i a la vegada més profunda, íntima i serena del compositor illenc. El catedràtic de la Universitat d'Oviedo i doctor en Musicologia Ramon Sobrino s'hi referí com «un dels grans rèquiems de la història universal de la música». Sobrino, que és també autor de l'edició crítica de les obres de Torrandell, destacà la importància d'aquesta composició posant en relleu «la gran qualitat de la música, l'acurada relació entre el text i els valors religiosos, i la seva expressivitat».

Torrandell, que per vicissituds de la vida rebutjà quedar a França, on era un compositor força reconegut, «reflectí en aquesta peça de manera magistral el seu sentiment de desgràcia després de la pèrdua del seu fill i dels seus pares», explicà Sobrino. En el transcurs de la seva vida, Antoni Torrandell tindrà especial cura d'aquesta obra amb «petites correccions, a través de les quals evidenciava la seva predilecció per aquesta partitura i el desig, tal vegada, que fos considerada el seu testament». De fet, l'obra fou concebuda a París l'any 1923 i no la donà per acabada fins dotze anys més tard. La composició, que el 1959 rebé el premi Ciutat de Palma, no s'estrenà fins quasi un quart de segle després de la mort de Torrandell, el 29 de setembre de 1984, a l'Auditòrium de Palma.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.