muy nuboso
  • Màx: 17.17°
  • Mín: 11.35°
16°

«La concepció d'una divinitat és una creació pròpia dels humans»

Alberto Cantera parlà a Sa Nostra de la reforma zaratústrica

Alberto Cantera, professor d'iranística de la Universitat de Salamanca, considera que «totes les religions tenen una lògica interna i les concepcions de les divinitats responen a creacions humanes», i així ho posà de manifest en el transcurs de la conferència que amb el títol Monoteisme, dualisme, politeisme. L'enigma de la reforma zaratústrica impartí ahir al Centre de Cultura de Sa Nostra dins del tercer cicle sobre Religions Antigues. L'expert en la figura de Zaratustra, altrament conegut com a Zoroastre, creu que aquests cicles contribueixen a difondre el coneixement de les diferents religions, «eina bàsica per perdre els prejudicis i l'orgull religiós que col·loca, en molts de casos, la religió pròpia com l'única que és vàlida».

Cantera explicà que des de les religions monoteistes «es parteix de la idea que l'evolució del pensament humà condueix al monoteisme», però en el cas dels zoroàstrics, seguidors del Senyor de la Saviesa, «conviuen els tres models religiosos: politeisme, monoteisme i dualisme». Aquest darrer corrent sosté l'existència de dos deus contraposats, un de bo i un de dolent, i sorgeix arran del fet que «en les religions monoteistes l'únic déu existent és bo, i això implica el problema de qui o què representa el mal».

Sobre el fet de les interpretacions fonamentalistes de les religions, Cantera va posar de manifest que «tots els textos religiosos tenen dues interpretacions, la històrica i la religiosa, i aquesta presenta dues actituds: una de tradicionalista, que interpreta literalment els textos i que condueix al fanatisme i una de liberal, que manté l'esperit del text però l'adapta». En aquest sentit, «el coneixement pot conduir a l'eliminació del fonamentalisme», que en paraules de Cantera «no té relació directa amb les prosperitats econòmica i cultural d'una nació».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.