nubes dispersas
  • Màx: 21°
  • Mín: 14°
14°

Un 11 de setembre concorregut i amb més sentiment de llibertat

Gairebé tots els àmbits socioculturals hi varen ser representats

Unes quinze taules desplegades per a més de 150 comensals. El sopar dels guardons Ars Magna, concedits per la Casa Catalana de Mallorca en el marc de la festa nacional de Catalunya, va respirar en l'edició del 2002 un ambient d'allò més especial. En el torn dels parlaments, tant Víctor Gistau com Josep Planas i Montanyà feren referència al doble significat que, a causa dels atemptats terroristes del 2001, ara té la famosa data de l'11-S. Per això, enguany se celebrà una Diada de la Llibertat, més emotiva i il·lusionant que de costum. I, com no podia ser d'altra manera, la presència de rostres coneguts del panorama sociocultural illenc donà més suport que mai a una causa comuna. Autoritats polítiques del Govern balear, del Consell de Mallorca, de Cort i de la Generalitat de Catalunya es mesclaren amb escriptors, músics, artistes, professors, metges, etc. Els diàlegs se succeïren constantment, aprofitant un encontre singular.

Hi havia els components d'Els Valldemossa, les actrius Catalina Valls i Margaluz, els escriptors Gabriel Janer Manila, Maria de la Pau Janer, Rosa Maria Colom, la viuda i la filla de l'enyorat Xesc Forteza, el psiquiatre Miquel Roca i els metges Carles Amengual, Oriol Bonnín i Jaume Verdagà. Així mateix, també hi assistiren el director de Diari de Balears, Miquel Serra, el vicepresident del Grup Serra, Sebastià Ginard, la representant de Casals Gemma Grau, Aina Moll, Josep Melià i Ques, el directiu de l'Obra Cultural Balear Sebastià Frau, i Maia i Eva Planas. A la taula presidencial s'assegueren Pere Sampol; Antoni Reinés, director general de Relacions Institucionals del Govern; Josep Planas i Montanyà; Tomeu Penya; Rafel Nadal i la seva esposa; la consellera Carme Laura i Gil; Gemma Grau; Joan Fageda; Catalina Cirer; Llorenç Jaume, i Pere Muñoz.

També hi acudiren membres de les cases regionals de Múrcia, Castella-Lleó, València, Castella-la Manxa, els centres aragonès, asturià i gallec, de l'Euskal Etxea Artea, i les cases de Cantàbria i Andalusia. A més a més, els premis Ars Magna 2002 comptaren amb una petita actuació del cantautor vilafranquer Tomeu Penya. Aquest cantà Rock'n'roll star i Illes dins un riu, dos dels seus temes més emblemàtics que foren corejats per un considerable nombre de persones.

Per acabar l'acte, amb els assistents drets, s'interpretaren dos himnes de cada vegada més sabuts i sentits: La Balanguera i Els Segadors, amb els quals es posava fi a la concorreguda vetlada. Un reivindicatiu «Visca Mallorca i visca Catalunya!» acomiadà la sala de l'hotel Palas Atenea de Palma, devers la 1.00 de la matinada. El president de la Casa Catalana de Mallorca, Josep Planas i Montanyà, expressà a Diari de Balears la seva satisfacció pel desenvolupament del programa. Des de l'any 1995 s'atorguen aquests guardons, que compensen els mèrits professionals i humans de ciutadans dels Països Catalans. El clima de cordialitat i de familiaritat tornà així a regnar l'11-S, 'revetla' de la celebració de la Diada de Mallorca, que enguany també rememora més que mai un Regne agermanat.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.