algo de nubes
  • Màx: 15°
  • Mín: 12°
12°

El grup Guirigai du a Ciutat la comèdia més burlesca de Calderón

«Céfalo y Pocris» clou dissabte a Bellver el I Festival de Teatre Clàssic

És una obra tan desenfadada i carnavalesca que no sembla feta per Calderón de la Barca», manifesta Agustín Iglesias, director i actor de la comèdia de Calderón de la Barca Céfalo y Pocris. L'obra es representa divendres i dissabte a les 22.00 al castell de Bellver i clou el I Festival de Teatre Clàssic de Palma. «Céfalo y Pocris és una paròdia que Calderón fa del seu teatre amorós, un disbarat de gust barroc que el rei Felip IV li encarregà escriure per ser representada al palau del Buen Retiro de Madrid pel carnestoltes».

En aquesta comèdia es concentren totes les característiques de la societat cortesana del segle XVII, des de la duresa del monarca a la submissió del teatre a la Cort. «El teatre del Segle d'Or era un teatre de propaganda, polític, molt limitat al poder i, per això, sorprèn l'atreviment que tingué Calderón», afegeix Iglesias, que ha adaptat el text del dramaturg espanyol. La comèdia es basa en el mite de Cèfal i Pocris, dos fats que s'estimen i són perseguits, que apareix en la Metamorfosi d'Ovidi, però «això és només una excusa», explicà el director. «La història comença quan el rei Tinajas, és a dir, un monarca borratxo, tanca les seves dues filles Filis i Pocris en una torre perquè unes bruixes li han dit que de grans seran molt llibertines. Aleshores apareix l'amant, Cèfal, i tot es complica».

Agustín Iglesias interpreta el personatge del rei «perquè ja de bon començament m'encantaren la seva simpatia i el seu atreviment». Lola Palomares i Raquel Abella són Filis i Pocris i Lino Ferreira encarna Cèfal. Per a tots, allò més complicat de la interpretació ha estat «superar la tècnica del vers i dominar la pirotècnia verbal que desplega Calderón», assegurà el seu director. La companyia Teatro Guiragai treballa des de fa vint-i-tres anys amb textos clàssics, com ara La viuda valenciana de Lope de Vega; contemporanis; Una mujer sola de Darío Fo i Franca Rame, i infantils. El proper 12 de desembre estrenaran La noche de los deseos, espectacle basat en el llegendari llibre Les mil i una nits.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.