algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín: 11°
13°

«Ha mort una de les figures més grans de l'escultura mundial»

El món artístic i cultural plany la desaparició d'Eduardo Chillida

Eduardo Chillida serà incinerat avui a les 12.30 hores del migdia al cementiri de Polloe, a Sant Sebastià. Les cendres de l'artista seran enterrades a Zabalaga, la finca del museu, en el transcurs d'un acte íntim i familiar, per desig dels seus familiars. Els funerals es desenvoluparan, probablement, demà capvespre, a les 19.30 hores, a l'església de Santa Maria de Sant Sebastià. Les reaccions per la mort de l'artista basc es varen produir just després d'haver-se conegut la notícia. Aquestes en són algunes d'elles.

Joan Carles i Sofia. Els reis enviaren des de Palma un telegrama de condol a la viuda, on expressen el seu reconeixement cap «una obra escultòrica extraordinària, plena de poesia i humanitat», que «constitueix un motiu d'orgull per a tots els espanyols». Pels reis, l'obra de Chillida «ha marcat una època en l'art contemporani», i evoquen «el record entranyable de la nostra darrera trobada en la inauguració del seu estimat Chillida Leku».

Damià Pons. El conseller de Cultura del Govern de les Illes Balears digué que «Chillida és sens dubte un dels grans escultors de la segona meitat del segle XX i nosaltres tenim la sort de comptar amb una de les seves peces. El seu llegat és molt important i universal i se'n pot anar amb la satisfacció de la feina ben feta».

Maria Antònia Vadell. La responsable de l'Àrea de cultura del Consell de Mallorca afirmà que «malgrat deixi obres i projectes sense acabar i projectes, el Chillida Leku romandrà per sempre i les seves obres faran que el sentim viu per sempre més».

Carme Feliu. La regidora de cultura de Cort, lamentà la mort de qui definí com «una de les grans figures de l'art contemporani», i posà de manifest «l'orgull que suposa per a Palma» la cessió que li va fer la família March de l'obra Lugar de Encuentro V.

Pep Pinya. El galerista de la sala Pelaires, amb qui Chillida treballà en la seva darrera exposició a Palma el 1999, recordà l'artista com una persona «sempre agradable i amb una personalitat molt potent». Així mateix el qualificà com a «molt amant del seu treball i un gran poeta».

Joan Oliver. El galerista de la sala «Maneu» i director del museu de Valldemossa definí Chillida com «un dels artistes més grans del món».

Joan Costa. L'escultor mallorquí explicà que «Chillida era un dels majors exponents de l'escultura actual i el seu llenguatge artístic serà molt difícil de superar. Ha deixat el llistó molt alt». l Pilar del Castillo. La ministra d'Educació afirmà que la mort de Chillida significa «per a tots els espanyols» la pèrdua d'«un espanyol i basc universal». «Es pot dir amb rotunditat que és un dels primeríssims i grans creadors de l'Art contemporani dels segles XX i XXI».

Antoni Tàpies. L'escultor i pintor català Antoni Tàpies afirmà que Chillida ha estat «una figura fonamental» de l'art espanyol de postguerra i que «la seva obra està consagrada a tot el món. «Hem coincidit en nombroses exposicions, tot i ser artistes amb estils molt diferents», encara que ha indicat que les seves obres coincidien «en un sentit espiritual».

Antonio López. El pintor Antonio López opinà que Chillida «és el millor escultor abstracte espanyol» i que «és un dels espanyols més nobles que he conegut».

Juan Manuel Bonet. El director del Museu Reina Sofía de Madrid, Juan Manuel Bonet, es referí a Chillida com «un dels artistes fonamentals de la segona meitat del segle XX, no només a Espanya, sinó a nivell internacional. Molt pocs escultors van saber com ell, i en un temps tan difícil com era l'espanyol de llavors, trobar un camí tan net».

Juan de Àvalos. L'escultor Juan de Àvalos, creador del Vall dels Caiguts, va manifestar la seva «angoixa» davant de la mort d'Eduardo Chillida, del qual va destacar el seu «desig de superació» i la seva capacitat «constant d'interrogació». «Fa moltíssims d'anys, al meu taller va venir un al·lot alt i prim, amb els cabells molt regirats, a demanar treball; em va ensenyar les coses que feia, i jo li vaig dir que podia ajudar l'encarregat. Després, Chillida no va seguir les passes que començaven en la seva joventut, ell tenia ja una preocupació de volums, eren coses que no tenien res a veure amb mi», va precisar. «Eduardo s'ha mogut en un terreny diferent al meu, ha tingut un gran èxit, i jo l'he seguit amb gran interès».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.