algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 13°
17°

Un volum recull poemes i relats escrits per Robert Creeley a Mallorca

El llibre inclou referències a les coves d'Artà o de Banyalbufar, entre altres indrets

36294
El poeta diu que des de la seva estada a l'Illa sempre ha sentit que és de Mallorca.

L'any 1952 Robert Creeley arribà a Banyalbufar gràcies al poeta britànic Martin Seymour-Smith, protegit de Robert Graves. Passà a la nostra illa poc més de tres anys, però força productius. Ara els poemes i els relats que va escriure durant la seva estada a Mallorca s'han recollit en un volum entre el Consell i Sa Nostra que es presenta demà al centre cultural de la Misericòrdia. El llegat del poeta nord-americà, integrat en el moviment de The black Mountain i actualment professor de poesia i d'humanitats a la Universitat de Nova York, es considera ja avui dia com una empremta indeleble en el desenvolupament de la literatura americana.

A més dels poemes i dels relats recollits en aquest nou volum, que es presenta sota el títol Escrit a Mallorca: Poemes i relats. Robert Creeley, el resultat de l'estada del poeta a Mallorca inclou també la novel·la L'Illa que, tot i no haver estat escrita a Mallorca, explica la història d'aquells anys. En els anys que residí a Banyalbufar, com després a la Bonanova, Robert Creeley va travessar una crisi amorosa i, segons Creeley, els seus poemes «parlen amb prou claredat» del seu estat d'ànim. Temes com ara tensions, neguits, tot sovint una desesperació continguda, gairebé un plaer en les frustracions que pràcticament semblen el pa de cada dia, repercussions angunioses de la mort de son pare... són, a grans trets, els arguments que donen pes a les composicions.

Passats cinquanta anys des de la seva arribada a l'Illa, Creeley encara manté un record de la nostra terra com si fos la seva. «Vaig aprendre tant a Mallorca, no tans sols del meu art, sinó també de la vida i del món que podia confiar a trobar-hi. En aquest sentit, som de Mallorca per sempre», afirma Creeley. El poeta recorda el temps que visqué a Mallorca amb nostàlgia. Al text amb què presenta el poemari, diu que «a la primeria de la dècada de 1950, semblava que es podia viure a Mallorca pràcticament per res... tot i que aquest 'res' molt sovint era més del que tenia qualsevol dels nostres amics allà. Però era un lloc on els nostres problemes habituals eren absents. A més, tot era tan encantador, la presència física pareixia inexistent i d'una meravella transformadora».

El volum, en el qual s'inclouen més de mig centenar de poemes amb títols com ara El corb, El mirall, Per a un aniversari o una Balada i El carnaval, com també els relats La barca o El vestit, on hi ha referències a les coves d'Artà, serà presentat pel crític Kevin Power. Aquest destaca, sobre l'obra del poeta escrita a Mallorca, la influència que hi tingueren Charles Olson o Parker. I també la capacitat de definir i de donar forma al camí dels pensaments.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.