algo de nubes
  • Màx: 15°
  • Mín: 10°
15°

Grècia reobre la disputa amb el Museu Britànic pels frisos del Partenó

El Ministeri de Cultura grec ha reiterat la seva petició que li tornin els frisos del Partenó, que són al Museu Britànic, aprofitant un anunci d'aquest dient que reduirà el nombre dels seus experts. Aquesta reducció, que inclouria un 27 per cent dels experts en conservació d'antiguitats, com va confirmar el director de l'Institut Britànic d'Experts en Conservació, David Lee, dóna nous arguments als grecs perquè els tornin els marbres del temple de l'Acròpolis d'Atenes. Lee va assegurar que «els frisos del Partenó no estan en perill, però altres peces, amb el temps, corren el risc de deteriorament».

Tanmateix, hi ha un precedent: fa dos anys es denunciaren els mètodes erronis de conservació emprats pels britànics, i que destruïren una part important dels frisos. Aquelles peces s'extragueren del temple, de més de 2.500 anys d'antiguitat, i es dugueren il·legalment a la Gran Bretanya el 1816. La llarga disputa entre el Govern grec i el Museu Britànic s'ha convertit en «assumpte nacional» des de la dècada dels 80, amb l'actriu i exministra de Cultura socialista grega, Melina Mercuri, ja morta, en primera fila.

L'argument britànic era que Grècia no disposava d'un lloc adequat ni d'experts per tenir esment de les relíquies, considerades com a patrimoni cultural universal. La decisió de fer un nou museu de l'Acròpolis, que es materialitzà amb l'anunci el febrer passat de la seva construcció a Makriyanis, ha donat als grecs noves armes per recuperar allò que clamen com a «seu».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.