algo de nubes
  • Màx: 18°
  • Mín: 11°
17°

Actors de color guanyen els Oscar post 11-S

Denzel Washington i Halle Berry es varen endur els guardons com a millors actor i actriu principals

40096
Denzel Washington i Halle Belly, guanyadors dels Oscar.

A beautiful mind "Una ment meravellosa" s'ha convertit enguany en la gran vencedora d'una sorprenent cerimònia dels Oscar, en la qual els premis han estat molt repartits, alhora que hi ha hagut alguns oblits. Una celebració en la qual Halle Berry ha fet història convertint-se en la primera dona negra que obté el guardó com a millor actriu, per Monster's ball. Al costat d'ella, l'actor, també de color, Denzel Washington obtingué el premi com a millor actor per la pel·lícula Training Day. El darrer i únic actor negre guardonat fou Sidney Poitier fa 40 anys. Aquest també ha estat guardonat enguany amb un premi honorífic.

Mentrestant, pel·lícules amb grans possibilitats, com Gosford Park o In the bedroom "Dins l'habitació", eren grans perdedores. Si bé els guardons més importants estigueren repartits entre els diferents films, el premi com a millor director va anar a parar a les mans de Rom Howard, un dels cineastes que menys comptaven, per Beatiful mind. Howard tenia al davant bons competidors com el veterà Robert Altman, que l'Acadèmia ha castigat de nou, i altres de molt més populars, com Peter Jackson. De fet, la de millor director fou una de les tretze nominacions que tampoc no confirmà l'epopeia fantàstica d'El senyor dels Anells. Els seus creadors es conformaren amb quatre Oscar tècnics "fotografia, banda sonora original, maquillatge i efectes visuals.

Moulin Rouge, que aspirava als dos Oscar més importants "pel·lícula i actriu de repartiment", també fou marginada i premiada amb dos guardons menors i bastant previsibles: direcció artística i disseny de vestuari. I és que, malgrat l'efectisme d'ambdues cintes, Moulin Rouge i El senyor dels Anells, l'Acadèmia ha preferit concedir enguany els seus premis de més prestigi a cintes més «humils», com Iris. Amb aquesta, el veterà Jim Broadbent aconseguí l'Oscar com a millor actor secundari.

Monster's ball "El ball dels mostres" es col·locà entre les grans vencedores de la nit i passarà a la història pel fet d'haver obtingut la seva protagonista, Halle Berry, l'Oscar de millor actriu. Berry es converteix, així, en la primera dona negra que ho aconsegueix en els 74 anys dels premis. Fent honor a la importància del moment, digué que «aquest és un moment molt més gran que jo» i és possible l'Oscar per a les actrius afroamericanes Dorothy Dandrige, Lena Horne i Diahann Carroll «i per a totes les dones de color desconegudes que ara tenen una oportunitat, perquè s'ha obert aquesta porta».

La cerimònia es «completà» quan Denzel Washington va recollir el guardó com a millor actor per Trining day "Dia d'entrenament", cosa que no es repetia des que el 1963 Sidney Poitier obtingué aquest premi per primera vegada en la història de l'Acadèmia. Una altra de les sorpreses de la nit va ser l'Oscar per la millor cançó, que aconseguí Randy Newman, pel tema central del film de dibuixos animats Monsters INC i que interpreta John Goodman. Aquesta era la 17a nominació del compositor, que competia, entre altres, amb Paul McCartney. Una altra sorpresa fou la cinta bosniana No man's land "Terra de ningú" respecte de la francesa Amelie, de Jean-Paul Jeunet, ja que s'ha repetit allò que passà als Globus d'Or. El film de Danis Tanovic fou premiat com a millor pel·lícula estrangera.

Un premi un poc mallorquí
Akiva Goldsman, premiat pel millor guió adaptat, el del llargmetratge A beatiful mind, és un assidu visitant de Deià, on passa llargs períodes a l'estiu. En aquestes visites Goldsman viu a la casa d'un conegut doctor. De fet, el creador nord-americà va escriure durant aquestes estades a Mallorca el guió de la pel·lícula Batman Forever. La presència a Mallorca de Goldsman ha passat desapercebuda, ja que dedica una bona part del seu temps a passejar. Goldsman competia diumenge amb Daniel Clowes i Terry Zwigoff, Rob Festinger i Todd Field per Fran Walsh; Philippa Boyens i Peter Jackson i Ted Elliot, Terry Rossio, Joe Stillman i Roger S.H. Shulman per Shrek.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.