cielo claro
  • Màx: 19.52°
  • Mín: 7.68°

El Consell rep més peces de Santueri

L'entrega es féu divendres a través d'un intermediari després d'una encesa polèmica

70502
Vadell presentà les capses amb material procedent de Santueri. | P.B.

Rupert Spillmann, el ciutadà suís que suposadament espolià Santueri, lliurà sis capses més amb material procedent del castell divendres, a través d'un intermediari. La consellera Vadell explicà que després de l'entrega feta per Alexander Scarpati, se'n redactà l'acta i ahir se n'informà la Comissió de Patrimoni i la Junta de Portaveus. Aquest nou lliurament, després d'algunes setmanes de polèmica, incrementa els indicis d'un presupmte delicte comès per l'arqueòleg aficionat el 1998.

En paraules de Vadell, «se suposa que aquestes són troballes casuals, però si s'haguessin fet amb els arqueòlegs del Consell no seria necessari tornar-les». La consellera va afirmar que «no sabem d'on provenen les peces», en el sentit que es desconeix si eren a Mallorca o han arribat de fora de l'Illa. Vadell es mostrà disposada a «assumir-ne tota la responsabilitat i a actuar amb transparència», i manifestà que «a hores d'ara ningú no pot dir què hi ha a fora». D'altra banda, destacà que «allò positiu és que aquest patrimoni és aquí».

Les peces, 1.001 monedes romanes, bizantines, àrabs i medievals, sivelles, segells i parts d'armadures «encara estan per estudiar, perquè se n'ha fet un inventari no científic, però el seu valor és només patrimonial ja que, llevat de les monedes, la resta són fragments de peces més grosses». Així mateix, Vadell explicà que les capses arribaren «etiquetades i catalogades», és a dir, que Spillmann s'havia preocupat d'estudiar-les.

Vadell va recordar que «des del 5 de març, i després de presentar un escrit a la Comissió de Patrimoni, s'ha obert una investigació per aclarir els fets». La consellera explicà que «des del nostre departament no s'han emprès accions legals ni jurídiques, perquè això està en mans de la comissió i és aquesta, que ha d'emprendre accions». Tilo Ulbert, director a Madrid de l'Institut Arqueològic Alemany, en una reunió oficial per parlar d'una exposició sobre els castells de Mallorca el desembre del 2001, va veure com Spillmann lliurava dues bosses de material al Consell. Així mateix, durant la Setmana Santa del 2001, va topar amb el suís i el seu detector de metalls a Santueri. Antonio Llamas, portaveu del PP, posà de manifest sobre aquesta entrega que «no consideram que el tema estigui tancat, perquè no sabem si això és tot el material».

Misteri
La descoberta de les peces que l'arqueòleg aficionat Rupert Spillmann trobà a Santueri el 1998, ha generat polèmica entorn de la suposada espoliació del jaciment quan Damià Pons era responsable de Cultura del CIM. Les intervencions conegudes del suís són tres, si bé obtingué autorització per a dues. Se sap que alguns pics emprà un detector de metalls, però és encara un misteri tot el que envolta Santueri.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.