nubes dispersas
  • Màx: 15.38°
  • Mín: 6.86°

Indignació a Felanitx per la pèrdua del rastre històric del castell de Santueri

Les crítiques són provocades per la descoberta d'un possible tresor arqueològic

40196
Santueri, segons els veïns de Felanitx, es troba molt deteriorat. | T.O.

La indignació de molts veïns es fa palesa davant la notícia que les peces d'un possible tresor se'n van a l'estranger, mentre que el castell de Santueri de cada dia es deteriora més. De fet, els arqueòlegs han denunciat que part de la façana principal és a punt de caure, i la mateixa comissió de patrimoni que autoritza excavacions a estrangers no fa res per evitar aquesta degradació, i això que fa quasi quatre anys, el 1998, varen presentar un pla de castells que preveia que en un termini de set anys estaria restaurat.

Al castell de Santueri s'havien de dur a terme 18 actuacions. Les primeres i més urgents, que a hores d'ara ja haurien d'estar fetes, eren la consolidació dels coronaments i de la resta d'estructures, com també un pla d'excavacions de quatre anys i una neteja i desbrossament de massa vegetal perquè amb les arrels es fan malbé les parets. El castell és propietat privada, però s'ha de tenir en compte que forma part de la història i del patrimoni dels felanitxers i seria una llàstima que es perdés. Els organismes competents haurien de posar fil a l'agulla per tal que el rastre historicosocial no s'esvaís.

Sembla que fa poc un suís aficionat a l'arqueologia hi trobà diverses peces que formarien part d'un tresor que hauria sortit a la llum gràcies a un detector de metalls i que datarien de l'època preislàmica. Aquest material està integrat per nombroses monedes d'or, argent i bronze, i és un dels principals testimonis de la presència dels vàndals en el segle cinquè i dels bizantins en el setè.

El fet ha desfermat la polèmica dins el món dels estudiosos. El Consell de Mallorca la setmana passada va mostrar part de les peces que s'hi tenen dipositades i amb les quals es farà una exposició. El tema, com no podia ser d'altra manera, també ha arribat al ple de l'Ajuntament de Felanitx. La portaveu del PP "partit a l'oposició", Catalina Soler, s'interessà pel presumpte espoli, i la regidora de Cultura, Miquela Vidal (PSM), comentà que ha demanat un informe als tècnics de la Comissió de Patrimoni sobre allò que ha passat.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.