algo de nubes
  • Màx: 20.6°
  • Mín: 12.63°
15°

La Fundació La Caixa recupera Albretch Dürer

L'exposició presenta més de 170 obres de l'alemany i d'altres artistes del seu entorn

40260
«El passeig», xilografia de Dürer datada entre 1496 i 1498.

Dürer i el seu temps és la 57a mostra que arriba a la Fundació la Caixa en els seus nou anys de vida per recuperar la figura d'un dels més importants artista, gravador, dibuixant i teòric de la seva època. Comissariada per Louis Damen i procedent del Museu Boijmans Van Beuningen de Rotterdam, la mostra, que s'inaugura avui horabaixa, presenta 130 gravats i 43 dibuixos d'Albrecht Dürer, els seus precursors, Wolgemut i Schongauer, els seus deixebles, Sebald Beham o Georg Penz, a més d'artistes contemporanis, com ara Altdorfer, Cranach el vell, o Daniel Hopfer. Les obres estan datades entre 1410 i 1573.

Mónica Marchesi, del museu Boijmans Van Beuningen de Rotterdam posà de manifest que «la figura central entorn de la qual s'estructura la mostra és Dürer, però es recull l'època de canvi de l'etapa medieval a la renaixentista a través de diferents artistes i dades significatives». Per a Marchesi la importància de Dürer rau en el fet que «és el primer artista nòrdic que conjuga l'esperit nòrdic amb el mediterrani, donant lloc a un nou llenguatge, Dürer també és el primer nòrdic que esdevé un teòric de l'art». És durant la vida de Dürer que l'estampació deixa de ser «un art menor i es converteix en la reina de les arts gràfiques».

Estructurada en tres seccions la mostra recull obres dels precursors de Dürer, un ampli apartat dedicat a la seva figura amb 40 gravats i 7 dibuixos, i una tercera dedicada als artistes posteriors o contemporanis de Dürer, alguns dels quals foren seguidors o deixebles. Els temes de la producció de Dürer es resumeixen en els seus tres cicles, «dedicats a la vida de Maria, l'Apocalipsi i la Passió, i els dibuixos preparatoris de diferents retaules o retrats». Altres temes també presents a l'obra de Dürer fan referència a la mitologia i a les vides de sants. Pel que fa a la tècnica Dürer es dedica a la xilografia i al gravat amb burí, consistent a fer incisions sobre una planxa de coure per imprimir-la després.

Entorn a aquesta mostra la Fundació ha programat un seguit d'activitats. D'aquesta manera i de forma paral·lela a la mostra, que romandrà a Palma fins el 16 de juny, tindran lloc tres conferències entorn a la figura de Dürer, visites guiades diàries i tres «Bocabadart» segons explicà Jaume Martorell, director de la Fundació.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.