Un grup d'arqueòlegs encapçalats per l'italià Mario Polía va trobar la tomba d'un líder religiós d'alta jerarquia de la tribu dels aiahuaque, d'aproximadament 2.000 anys d'antiguitat, a la serra d'aquest departament ubicat al nord del Perú. El director de l'Institut Nacional de Cultura (INC) de Piura, Luis Alberto Chaparro, va assenyalar que la troballa es va produir el passat 5 de desembre al cim d'un turó del massís Hualcuy, a 211 quilòmetres al nord-est de la ciutat de Piura.
La tomba es va localitzar en una fossa de quatre metres i estava tapada amb grans acumulacions d'argila negra, element molt usat pels antics aiahuaques per enterrar els seus morts. Chaparro va precisar que l'equip investigador del projecte Necròpoli-Pla Gran Hualcuy-Ayabaca va lliurar a l'INC 60 bosses de material lític "pedres i estris", ceràmiques, metalls i ornaments de coure i comptes en closques Spondyllus.
Aquests objectes, segons pareix, feien part de la taula de feina de l'antic cap religiós i són molt semblants als que usen, fins i tot actualment, els famosos curanderos de Huancabamba i altres zones de la serra de Piura. L'aixovar funerari incloïa també pedres, vidres, quatre dents d'animals, pinces depilatòries i objectes de pedra de diversos colors. Es trobaren dos vasos amb la figura estilitzada d'una serp blanca que s'enrosca al voltant del coll de l'envàs.