algo de nubes
  • Màx: 18.04°
  • Mín: 14.72°
15°

Breus

• Exposició

Ceràmiques de Picasso El director del Museu de Navarra, Javier Zubiaur, presentà ahir la mostra «Picasso. Ceràmiques», que romandrà oberta al públic fins el proper dia 20 d'agost. La selecció pertany als fons de la Fundació d'Art Serra i està integrada per 60 obres representatives de l'obra ceràmica de l'artista. Dolors Duran, comissària de l'exposició, explicà que la mostra reuneix obres característiques de les tres etapes ceramistes de Picasso: la primera, en què pinta sobre superfícies planes; la segona, en la qual decora i modifica vaixelles tradicionals; i la tercera, en què es dedicà a modelar. Malgrat ser menys coneguda que la seva obra pictòrica, la producció ceràmica de l'artista malagueny s'estén des de 1947 fins a la seva mort, i abraça prop de 6.000 obres. Les 60 que es presenten a Pamplona comprenen plats, palanganes, gerres, vasos, vaixelles, cendrers, plaques i rajoles, que inclouen les representacions temàtiques predilectes de Picasso: animals, dones, escenes mitològiques i motius taurins.EPR.

• Història

Paul Preston L'investigador i hispanista britànic Paul Preston manifestà que «com a estudi científic de les autonomies, el que ha fet la Reial Acadèmia de la Història no té base científica», en la presentació ahir a València de la reedició del seu llibre La Guerra Civil, publicat per Plaza Janés. Indicà que la Reial Academia d'Història cerca una història uniforme i explicà que aquesta institució «critica la visió i l'èmfasi que es fa a moltes autonomies de la seva visió nacionalista i particularista de la seva pròpia història. Preston assenyalà que s'ha de posar molta cura a no imposar la visió de Castella sobre la de Catalunya, el País Valencià, el País Basc o Galícia», i titllà de ridiculesa la idea d'una versió fixa: «Si hi hagués una visió fixa no vendria a revisar la meva versió i tots els historiadors podríem deixar la Història». Preston apuntà també que «la història no és una sèrie de fets que s'han d'aprendre de memòria, sinó que és una renovació constant».EFE.

• Traspàs

L'arquitecte Enric Miralles L'arquitecte barceloní Enric Miralles, autor del projecte del nou Parlament escocès, morí ahir a Barcelona a l'edat de 45 anys. Llicenciat per l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de Barcelona (ETSAB) el 1978, ja des de 1974 treballà amb Helio Piñón i Albert Viaplana, fins que el 1983 s'associà amb Carmen Pinós i muntaren estudi independent. Recentment s'havia associat amb la seva esposa, la italiana Benedetta Tagliabue, que precisament rebé el passat 21 de juny en nom seu un premi FAD d'interiorisme per la rehabilitació d'una casa a la Clota, a Barcelona.EFE.

• Literatura

Elogi de l'albergínia Cinquanta personatges famosos de tots els temps, des de Picasso a Marilyn Monroe, passant per Adam i Eva, responen al joc del «digues-me què menges i et diré com ets» al llibre Elogio de la berenjena, de l'argentí Abel González.

Periodista de 69 anys, González començà el llibre com un «hobby», a partir de les fitxes que de fa anys acostuma a fer amb dades sobre qüestions que li interessen i que va pescant d'una banda i de l'altra. «M'interessa el menjar relacionat amb allò cultural i amb la gent», afirmà l'autor de Elogio de la berenjena, que escollí aquest títol per la importància que aquesta solanàcia té a la novel·la El amor en los tiempos del cólera, de Gabriel García Márquez. El premi Nobel colombià és un dels cinquanta personatges que González ha escollit per al llibre entre un univers immens, ja que hi ha infinitat de referències al menjar en l'obra i les dites de personatges famosos.EFE.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.