algo de nubes
  • Màx: 17.67°
  • Mín: 8.69°
13°

La bomba atòmica de Nagasaki es llançà perquè l'avió no duia prou benzina per tornar enrere

L'objectiu inicial del bombardeig era la ciutat de Kokura

La segona i darrera bomba atòmica llançada contra persones va caure el 9 d'agost de 1945 sobre la ciutat japonesa de Nagasaki, perquè el B-29 Bockscar que la transportava no tenia combustible a bastament per tornar a la base, afirmava ahir el diari Asahi.

Segons el rotatitu japonès, l'avui general retirat Frederick Ashworth, de 87 anys, va dir que els plans inicials eren no llançar la bomba si l'objectiu no es podia veure des de l'aire, com era el cas aquell dia en què l'aparell estava obligat a emprar el radar com a suport a l'operació.

El copilot del vol, Fred Olivi, de 77 anys, va declarar a l'Asahi que, encara que les Forces Aèries americanes varen dir que es va aprofitar un forat entre els niguls per realitzar el llançament, hi ha possibilitats que mai no s'establís aquest contacte visual. Ashworth, comandant aleshores al càrrec del B-29 americà, havia partit des de l'illa de Tinian de matinada cap a Kokura, ciutat que era en realitat el segon objectiu nord-americà després del primer llançament atòmic sobre Hiroshima tres dies abans durant una operació realitzada amb precisió mil·limètrica.

Malgrat tot, el 9 d'agost, l'escassa visibilitat que hi havia sobre Kokura va fer que Ashwort decidís anar al segon objectiu de la seva llista, Nagasaki. El major trajecte i el pes mateix de la bomba va fer que l'avió consumís gran part del combustible que duia. Davant la impossibilitat de tornar a Okinawa, aleshores en mans americanes, els responsables de l'operació decidiren tirar la bomba, fet que causà més de 70.000 morts i milers de ferits.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.