cielo claro
  • Màx: 33°
  • Mín: 23°
24°

Rússia adverteix que la Mir podria caure sense control sobre la Terra

L'agència espacial diu que passarà si no surt una nau de càrrega en vuit dies

Rússia va anunciar ahir que si el Govern de Kazakhastan no aixeca la prohibició als llançaments espacials des del cosmòdrom de Baikonur, els tres actuals tripulants de l'estació orbital Mir poden quedar-se sense aigua i menjar. Iuri Koptiev, director de l'Agència Russa de l'Espai, subratllà, a més, que la mateixa Mir podria perdre's en el cosmos o caure a la Terra amb la seva immensa massa de 140 tones i posar en perill els països sobre els quals passa la seva òrbita.

En una conferència de premsa convocada en complir-se una setmana del fracàs d'un llançament rus que n'originà la prohibició, Koptiev va dir que els subministraments d'aigua, de menjar i d'equip tècnic per a la Mir haurien d'enviar-se en vuit dies, abans del pròxim dia 20.

En cas contrari, les condicions astronòmiques no seran favorables de nou fins a final d'agost, quan la veterana estació espacial «estarà sota mínims» de reserves vitals. Koptiev va fer aquestes advertències només dos dies abans de l'hora prevista per al llançament, el pròxim dimecres dia 14, de la nau de càrrega Progress amb destinació a la Mir. Però la sortida dels subministraments i dels equips electrònics es manté en la incògnita des que dilluns dia 5 esclatàs en ple vol un coet Proton-K amb un satèl·lit militar de comunicacions Raduga-1.

Diverses desenes de tones de restes dels vehicles i de combustible altament tòxic varen caure molt a prop d'una població de Kazakhastan amb risc de danys materials i de contaminació. El Govern de Kazakhstan, propietari del cosmòdrom de Baikonur des de la seva independència en desintegrar-se l'URSS el 1991, va prohibir immediatament tots els llançaments en espera de completar una investigació sobre les causes del fracàs.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.