algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 12°
13°

Breus

• Patrimoni

Troballa casual a Alacant Un al·lot holandès de 13 anys, Sammy Van Eijk, trobà de manera casual, fa una setmana, en un paratge de la comarca de la Marina Alta alacantina, tres collarets i un penjoll d'or que daten dels segles VII i VI abans de Crist. Segons apuntà ahir la directora general de Patrimoni de la Generalitat Valenciana, Carmen Pérez, es tracta de «la troballa arqueològica més important de les darreres dècades». Fonts dels experts de la Generalitat Valenciana apuntaren que amb aquesta troballa la província d'Alacant s'està revelant com el focus més important d'orfebreria anterior a l'època romana. Les peces tenen un pes total de 108 grams d'or. El penjoll és realitzat en làmina d'or en forma d'«Y». Els collarets varen ser confeccionats amb vareta d'or massís més fina en els extrems i amb un bucle a la seva part inferior.EPR.

La Dama d'Elx no tornarà a Alacant El Govern ha tornat a negar el trasllat de la Dama d'Elx a la ciutat alacantina on va ser trobada, segons la resposta de l'Executiu a una pregunta del diputat de Nova Esquerra Manuel Alcaraz, que s'interessà pel compliment de la Proposició no de llei aprovada pel Congrés dels Diputats perquè aquesta escultura fos exposada temporalment a Elx. Segons la resposta del Govern, «ara per ara no han canviat les circumstàncies que impedeixen el trasllat de la Dama d'Elx per ser exposada en aquesta localitat».EPR.

• Institucions

Fòrum 2004 Manresa presentarà aquesta setmana la seva candidatura oficial per ser subseu del Fòrum Universal de les Cultures, que es farà a Barcelona l'any 2004. La candidatura de la capital del Bages inclou la possibilitat de crear una gran remodelació urbanística que tendria tres eixos centrals: la basílica de la Seu, la cova de Sant Ignasi i el col·legi de Sant Ignasi. El projecte, anomenat «Manresa, cruïlla d'una aventura universal», presenta un seguit d'accions, com conferències i campanyes de sensibilització, que tendrien lloc abans de la data.EPR.

• Literatura

Dues cartes inèdites de Dalí El Museu de la Joguina de Catalunya acollirà a partir de divendres vinent l'exposició Sebastià Gasch. Crític d'art i de les arts de l'espectacle, que per primera vegada inclou dues cartes fins ara inèdites que va enviar Salvador Dalí a aquest reconegut crític d'art, una de les quals documenta la ruptura definitiva dels dos personatges. Aquesta mostra, produïda pel centre KRTU de la Conselleria de Cultura, es va poder veure per primer pic a final de 1997 a Barcelona, amb motiu del centenari del naixement de Gasch. Per la seva estada a Figueres, el fill del crític ha cedit aquestes dues cartes, no exhibides en públic fins ara. La mostra engloba més de 200 documents provinents de l'Arxiu Gasch, que evoquen l'amistat que va tenir amb artistes com Joan Miró, Jean Arp, Carmen Amaya, Charlie Rivel o Vicente Escudero.EPR.

Manuel Vázquez Montalbán L'escriptor Manuel Vázquez Montalbán presentà ahir a Barcelona la seva obra de literatura juvenil El senyor dels bonsais, que s'inclou dins de la col·lecció Alfaguay. L'obra, il·lustrada per Lluïsa Jover, és la història de Procusa, un al·lot de dotze anys que està obsessionat pels bonsais. Paral·lelament a la història dels set personatges de la narració, el procés de creixement d'aquests arbres, en mans de l'home, fa que l'autor convidi a la reflexió sobre el creixement i el cicle de la vida.EPR.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.