algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín: 12°
16°

Revelen els misteris dels anells Van Allen que envolten la Terra

Científics nord-americans varen anunciar dilluns que revelarien alguns dels misteris dels cinturons de Van Allen, dos llargs anells constituïts per protons i electrons que envolten la Terra, un descobriment que permetrà protegir millor els satèl·lits de perilloses partícules solars.

Gràcies a diverses sondes de la NASA, els investigadors varen poder constatar per primera vegada que aquests cinturons actuen com un gegantí accelerador que propulsa les partícules emeses pel Sol a velocitats pròximes a la de la llum i les transformen en projectils mortals per als aparells espacials.

«Fins ara crèiem que els cinturons Van Allen es debilitaven lentament i no eren molt dinàmics», explicà Daniel Baker, de la Universitat de Colorado, a Boulder.

Els cinturons que duen el nom del físic que els va descobrir el 1958, James Van Allen, estan composts per dos grans anells: el primer format per protons i el segon, per electrons. Estan situats entre 7.500 i 13.000 quilòmetres i 19.000 i 41.000, respectivament, des del nostre planeta. Des que foren descoberts, els científics estimaven que la meteorologia solar i, sobretot, les explosions que regularment trenquen la superfície de l'astre eren els principals motors de l'activitat de les partícules que s'agiten en els cinturons de Van Allen.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.