algo de nubes
  • Màx: 20°
  • Mín: 14°
14°

Castanyes calentes per combatre el fred

Tots els símptomes fan visible el regnat de la tardor: el sol que es pon cada dia més aviat, els arbres nus, el ritme de la gent que passeja pel carrer, capficada ja en la feina o en els estudis després del somni de l'estiu. Fins i tot el fred, que semblava no voler arribar mai, ja s'ha instal·lat entre nosaltres. De sorpresa, com sempre.

Enmig d'aquest panorama, les paradetes de venda de castanyes comencen a fer acte de presència a tots els centres neuràlgics de la ciutat.
Andrés i Paco són dos germans valencians que ara fa quatre anys s'establiren a la cantonada del carrer dels Oms amb Sant Miquel. Concretament l'1 de novembre començaren la campanya després de tramitar els permisos de l'Ajuntament.

«Hi ha molta de feina. El fred acaba d'arribar, però la gent ja volia castanyes abans. Són la novetat», afirmen.
Per la seva paradeta no deixa de passar gent que s'atura per assaborir el gust entre dolç i salat d'aquests fruits secs tradicionals. L'hora punta s'estableix entre les sis i les vuit de l'horabaixa, el moment en què la gent surt a passejar i a tafanejar pels comerços.

«Tothom ja en té ganes, de menjar castanyes, després d'un llarg estiu. Sempre per l'època de Tots Sants comença el consum», explica Andrés.
La resta del dia el trànsit de compradors no és tan intens, fet que els permet preparar el gènere i deixar la paradeta enllestida per als moments de màxima afluència. «Això és una feinada, perquè primer s'han de xapar totes les castanyes per comprovar si estan en bon estat, perquè de vegades se n'escola alguna de passada», comenten.

«A la gent els encanten aquests fruits. A més, són molt nutritius i tenen molt poques calories, contràriament a allò que es pensa», opina Paco, que està avalat pels trenta quilos de castanyes que la seva paradeta ven cada dia.

Amb gran habilitat, aprofiten el moment en què les castanyes couen per fer els cucurulls de paper que després empren per fer les racions.
Andrés i Paco han corregut per tota la Península amb la seva paradeta a l'esquena. Els ve de família, ja que el seu pare ja ho feia i fins i tot va passar alguns Nadals al mercadet de la plaça d'Espanya. De moment, com cada any, s'establiran al carrer dels Oms durant totes les festes, molt probablement fins al dia de Sant Sebastià.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.