cielo claro
  • Màx: 21.13°
  • Mín: 13.08°
21°

Fernández: «Des que som directora del Museu de l'Havana no se n'han venut peces»

Avui s'inaugura en el Centre de Cultura de Sa Nostra una exposició d'Amalia Peláez amb obres del centre cubà

Pilar Fernández, directora del Museu Nacional de l'Havana, visita aquests dies Palma. Ahir pronuncià, en el Centre de Cultura Sa Nostra, una conferència amb el títol La ciudad de las columnas, i aprofità per parlar amb Diari de Balears. Fernández serà present avui vespre a la inauguració de la mostra de pintura dedicada a Amelia Peláez, amb peces procedents del Museu de l'Havana.

"Darrerament tenim la sort de veure amb més freqüència exposicions d'artistes cubans, algunes, com les de Wilfredo Lam o la d'Amelia Peláez, que avui s'inaugura, amb bona part de les obres cedides pel museu que vós dirigiu... 
"Si, és una sort per a nosaltres aquest interès, perquè un dels nostres objectius principals és la promoció de les nostres col·leccions. Vostè m'està parlant de dues figures cabdals, com Lam o Peláez, dos artistes molt importants i que ens omple de joia que es puguin veure a Palma, però en els darrers anys l'interès per la pintura i la cultura cubana és molt important, per exemple a Madrid hem estat exposant la nostra col·lecció de pintura espanyola del segle XIX o els nostres quadres de Sorolla.

"Ambdues mostres estava previst que viatjassin a Palma en el projecte de la Universíada cultural, quina és la possibilitat real que les dues col·leccions esmentades es vegin a la nostra ciutat? 
"Ara mateix és molt complicat, les obres han tornat a Cuba i és difícil que vénguin.

"En aquests moments el Museu Nacional de l'Havana es troba tancat al públic per remodelació, com seran aquestes obres i què passa amb les col·leccions que vosaltres hi albergau? 
"Les obres encara no han començat. Ara acabam de discutir els projectes, les nostres necessitats essencials i el pressupost. El museu no serà luxós, però es donaran totes les necessitats tècniques per guardar i conservar perfectament les nostres col·leccions d'art. El més important és que el Consell d'Estat ha aprovat el pressupost i considera que aquest museu és cabdal pel patrimoni de Cuba. Pel que fa a les obres s'ha de dir que estam pensant solucions per tal que les peces de la col·lecció cubana es puguin veure a Cuba durant els dos anys i mig que duraran les reformes.

"El museu que vós dirigiu arrossega la llegenda negra de ser una plataforma per a la venda d'obres d'art a particulars... 
"Des que jo som directora no se n'ha venut ni una sola obra d'art. El nostre patrimoni s'ha de conservar unit perquè així és com està ara. És cert que tenim un Canaletto que rep ofertes de tot el món, però no està a la venda. No puc negar que amb anterioritat es venguéssin obres, però ho han fet tots els museus de tot el món. El que ocorre és que les coses que passen a Cuba tenen més transcendència arreu del món.

"S'estudia fer cap trobada entre creadors a l'exili i creadors a Cuba? 
"Una proposta a nivell artístic seria inoblidable i s'estan fent passes. És possible. El nostre Ministeri de Cultura està fent gestions per aconseguir un diàleg entre les dues postures, però s'han de prioritzar els interessos dels artistes que són a l'Illa.

"Com està afectant el llarg embargament imposat pels Estats Units d'Amèrica a la situació artística cubana?  
"L'embargament té conseqüències més greus per a altres sectors que no per a l'art. Fan falta medecines, afecta la salut pública i l'economia. Per a l'art és un entrabanc important, especialment a l'hora d'aconseguir materials per als nostres artistes, encara que s'estan fent esforços importants perquè aquests arribin.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.