algo de nubes
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
14°

Un gegant informàtic davant la Justícia

Avui comença el judici contra la companyia de Bill Gates, acusat de pràctiques monopolistes

El gegant de la informàtica Microsoft s'enfronta a partir d'avui en els tribunals al Govern dels Estats Units en un judici per presumptes pràctiques monopolistes.

La companyia de Bill Gates està acusada d'haver utilitzat el seu monopoli en el mercat dels sistemes d'explotació a l'entorn de Windows, per aconseguir una posició dominant en el sector dels programes de navegació per Internet.

Després de les consideracions de les dues parts en conflicte, els testimonis del Departament de Justícia i de vint estats del país, que el maig passat demandaren Microsoft, seran els primers a comparèixer davant la Justícia.

El jutge Thomas Penfield Jackson té en el seu poder les declaracions dels dotze testimonis escollits per cada una de les parts, entre ells el president-director general de Netscape, James Barksdale.

Netscape, creada l'abril de 1994, i el seu navegador, Navigator, són les principals «víctimes» de Microsoft, i així ho vol demostrar Barksdale, primer testimoni que compareixerà avui per denunciar els intents del gegant per convencer-lo de compartir el mercat de programes de navegació a la xarxa.

El Govern dels EUA també presentarà responsables d'Intel, el soci de Microsoft en la plataforma Wintel, i d'Apple, grups que suposadament foren forçats a abandonar projectes de desenvolupament de productes que haurien pogut fer ombra a Microsoft.

Altres testimonis de l'acusació són els vicepresidents del servei America Online, amb el qual Microsoft volgué firmar un contracte d'exclusivitat, i de Sun Microsystems, que acusa el grup d'intent de sabotatge del programa Java, un llenguatge de programació independent de qualsevol plataforma i per tant competència per a Windows.

És previst que el Govern presenti memoràndums interns de Microsoft, escrits durant els dies previs a una reunió, efectuada el juny de 1995, amb responsables de Netscape.

En un d'aquests, un responsable de la companyia de Gates, Paul Maritz, indicava que l'objectiu de la trobada és «apartar Netscape de Windows 95 i evitar lluitar amb ells l'any que ve». En la declaració enregistrada el mes d'agost, Gates va negar haver tingut coneixement amb anticipació de la reunió amb Netscape.

L'estratègia de Maritz consistirà previsiblement a insistir en el fet que Microsoft integrà el seu programa de navegació Internet Explorer a Windows per millorar els dos productes i ajudar els consumidors.

La batalla judicial pot derivar per camins desconeguts. Microsoft assegura tenir documents potencialment comprometedors per a Netscape, entre ells un correu electrònic enviat per l'empresa abans de la reunió amb el gegant, en el qual fa referència als contactes sense denunciar eventuals amenaces monopolistes.

Quasi tots els testimonis de Microsoft són responsables de la mateixa empresa. En el grup, previsiblement, no s'hi trobarà Gates, que els darrers temps s'ha mantingut al marge d'aquest assumpte.

El gegant utilitzarà a més un llibre escrit per professors de Harvard i de l'Institut Tecnològic de Massachusetts, en el qual responsables de Netscape critiquen la pèrdua de quota de mercat a causa de les errades en el mateix Navigator.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.