muy nuboso
  • Màx: 15.01°
  • Mín: 7.61°
11°

Flotats: «El TNC esdevindrà un hangar de festes folklòriques i sermons polítics»

El director teatral estrena al Marquina de Madrid l'obra «Art»

L'actor i director teatral Josep Maria Flotats va afirmar ahir que el Teatre Nacional de Catalunya (TNC) es convertirà en «un hangar per fer festes folklòriques i sermons de polítics, per a autogargarismes de premis nacionals i per a autobombos», però va augurar que això s'acabarà, així com Helmut Kohl ha perdut les eleccions encara que «semblava impossible».

Flotats va desitjar, «com a ciutadà que vol el bé per al seu país», que l'actual Govern català perdi les eleccions. Tanmateix, va al·ludir al secret de vot per no donar suport a cap altre partit.

Flotats, que avui estrena l'obra Art al teatre Marquina de Madrid, ha criticat que el TNC no col·labori perquè Guys & Dolls es representi a Madrid. «L'actual TNC no promocionarà una obra programada pel fundador que han decapitado», va assenyalar, tot afegint que això és una conseqüència «de la petitesa, de la mesquinesa, de la gelosia, i alhora una malversació de fons públics, perquè no es vol rendibilizar ni un decorat que ja existeix, ni un esforç artístic».

Art és una història d'amistat en la qual la seva autora, la francesa d'origen iranorumanès, Yasmina Reza, posa en judici el valor de les coses i dels sentiments.

Per a aquest muntatge, Flotats, que ha estat director d'escena, adaptador del text i escenògraf, ha comptat amb els actors Josep Maria Pou i Carlos Hipólito, un trio que s'embolica en l'escena i, tal vegada també fora d'ella. I és que, com va dir Flotats en l'acte de presentació de l'obra, «necessitàvem tenir una relació personal entre nosaltres abans, durant i després de la representació».

L'acció es desencadena quan aquests tres amics (Marcos, Sergio i Iván) inicien una animada, còmica i de vegades tràgica conversa quan compra un d'ells un quadre totalment blanc, una obra «d'avantvanguarda» que li ha costat cinc milions de pessetes. A partir d'aquí els protagonistes arriben a posar a prova la seva amistat en opinar cadascun de forma ben diferent.

Yasmina Reza ha escrit ja quatre obres de teatre i una sèrie de relats breus i en totes les obres «la principal preocupació és oferir un llenguatge clar, precís i transparent», va dir Flotats. «Juga sempre amb la ironia, l'humor i la distància», afegí. «Crec que un públic ampli es trobarà reflectit a si mateix en els tres personatges d'aquesta representació».

La versió que Flotats ha realitzat de l'obra de Reza ha estat «el més fidel possible a l'original», assenyalà. «Només ens hem permès canviar alguns dels llocs francesos que apareixien per altres zones madrilenyes com el cementeri de Sant Isidre o el parc sindical del Pardo».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.