algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 11°
18°

Turisme nàutic a l'abast de tothom

L'afició pel piragüisme ha crescut a Mallorca en els darrers anys

La mar, a banda d'un motiu poètic molt utilitzat, resulta també una superfície vàlida per a la pràctica d'esports. Entre el conjunt de les activitats nàutiques es troba el piragüisme, una afició que es troba en auge gràcies al creixement a l'Illa del turisme nàutic.

Segons el president de la Federació Balear de Piraguïsme, Juan José de Salabert, aquesta activitat consisteix a remar sobre un caiac, l'embarcació esquimal que ja s'usava l'any 50 després de Crist, principalment per caçar foques al gel. El caiac, als seus orígens, estava fet amb pell i ossos d'aquests mamífers.

El piraguïsme l'importaren els anglesos cap a l'any 1905. Pranticant-lo com a esport, el varen fer públic a la resta de països.
«El piraguïsme no és només fer palades dins l'aigua per poder avançar, sinó que es tracta d'aprendre a avançar més amb menys esforç», explica de Salabert.

En aquest esport, l'estabilitat representa un problema fonamental. Per aquest motiu, als cursos d'iniciació que s'imparteixen al Club de Vela de Cala Nova, es progressa des d'un equilibri fàcil fins a resoldre'n un de difícil.

Una altra de les tècniques que s'ensenya és la del paleig, mitjançant la qual es rema amb les dues fulles de la pala en perpendicular i tallant el vent per aconseguir vèncer la seva resistència.

Cada cap de setmana, un grup de monitors inicia gent de totes les edats en aquesta pràctica. Després d'una o dues hores d'explicacions teòriques fora de l'aigua, els principiants comencen les lliçons sobre estabilitat i paleig.

Mallorca és un escenari perfecte per impartir piragüisme d'aigües tranquil·les. «Les condicions metereològiques d'aquesta illa són molt bones i la mar és molt benigna, la qual cosa afavoreix que la gent no tengui por d'acostar-se a la mar», comenta el president de la Federació Balear de Piragüisme.

Gaudir de la mar amb un caiac pot resultar una bona alternativa per a aquelles persones que no tenen possibilitats de mantenir una embarcació més gran. La inversió inicial es redueix a la compra de la piragua i la pala, per un preu aproximat d'unes vuitanta-mil pessetes.

«A banda d'aquesta petita infraestructura, la pràctica es pot aconseguir en un mes, moment en el qual una persona ja es troba preparada per sortir sola a navegar», afirma Salabert. L'objectiu de la instrucció és inculcar una percepció apropiada del medi, la tècnica per a la construcció de trajectòries i d'un equilibri dinàmic i de propulsió.

L'afició pel piragüisme omple els mesos d'estiu les aigües de Cala Nova d'aquestes petites embarcacions, una pràctica que el fred de l'hivern fa recular.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.